Un meteorit „neobişnuit de mare”, observat preţ de câteva secunde pe cerul Norvegiei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteoritul s-a deplasat cu o viteză de 15-20 km/secundă Foto: Captura video
Meteoritul s-a deplasat cu o viteză de 15-20 km/secundă Foto: Captura video

Un “meteorit neobişnuit de mare” a fost observat pentru scurt timp în sudul Norvegiei, duminică, creând un spectacol de sunete şi lumină, în timp ce traversa cerul. Un fragment din el este posibil să fi lovit Pământul, probabil nu departe de capitala Oslo, potrivit specialiştilor.  Până acum nu au fost raportate eventuale victime sau daune materiale.

Raportări privind apariţia meteoritului au început să sosească duminică, în jurul orei 01:00, mai multe videoclipuri fiind distribuite apoi pe reţelele sociale unde se observa cel puţin un punct strălucitor care a luminat un port din Holmestrand, la sud de Oslo, notează Reuters.

Reţeaua norvegiană Meteor analizează duminică imaginile video şi alte date, în încercarea de a identifica originea şi destinaţia meteoritului. 

Datele preliminare sugerează că un meteorit ar fi putut lovi Pământul într-o vastă zonă împădurită, numită Finnemarka, la doar 60 km de vestul capitalei, Oslo.

  

“A fost o nebunie”, a declarat pentru Reuters Morten Bilet din cadrul reţelei, care a văzut şi auzit meteoritul. 

Meteoritul s-a deplasat cu o viteză de 15-20 km/secundă şi a luminat cerul nopţii timp de cinci-şase secunde, a precizat Bilet.

„Ceea ce am avut aseară a fost o piatră mare care se deplasa, probabil, între Marte şi Jupiter, în centura noastră de asteroizi. Şi când acest lucru se petrece, creează un zgomot puternic, lumină şi mult entuziasm în rândul nostru (al experţilor) şi, poate, unele temeri pentru alţii”, a spus Bilet.

Nu au existat rapoarte despre daune sau persoane rănite aşa cum a fost în 2013, când un meteorit a străbătut Rusia şi a explodat peste Chelyabinsk, a spus Bilet. 

Pentru cei mai mulţi, a fost mai mult un eveniment „înfricoşător”, a adăugat el.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite