Tonul roşu, ameninţat cu dispariţia. Un exemplar a ajuns să coste peste un milion de dolari
0Cel mai recent raport privitor la situaţia tonului roşu din Oceanul Pacific arată că specia este pe cale de dispariţie din cauza pescuitului excesiv.
Potrivit raportului, carnea de ton – una dintre cele mai savuroase – este la mare căutare printre restaurantele japoneze. Numai săptămâna trecută, un ton de aproximativ 220 de kilograme a fost vândut la o licitaţie în Tokyo pentru suma de 1,76 milioane de dolari.
Nu este aşadar surprinzător că tonul roşu din Pacific, la fel ca şi rudele sale din Atlantic, este vânat de pescari, oriunde s-ar afla. Este dificil, totuşi, să se afle dimensiunile exacte ale dezastrului, deoarece ţările precum Japonia care se ocupă cu pescuitul şi consumă carnea de ton roşu nu doresc să facă publice aceste date.
În ce priveşte raportul, populaţia de ton roşu a scăzut cu 96,4% în decursul a câteva decenii, aşadar nu este de mirare că acest peşte este atât de valoros.
Una dintre problemele majore o reprezintă faptul că 90% dintre peştii prinşi nu ajunseseră încă la vârsta la care se pot reproduce, astfel încât abilitatea lor de a se înmulţi este periclitată.
În ciuda avertismentelor, pescuitul tonului roşu continuă nestingherit, ţările care ignoră aceste date alarmante fiind Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia şi Mexic.
Recomandările grupurilor pentru protecţia mediului şi a oamenilor de ştiinţă vizează mai ales încetarea pescuitului de ton roşu în Pacific, cel puţin până ce pescuitul în exces va putea fi prevenit.
În ciuda informaţiilor deloc optimiste, s-au înregistrat şi anumite progrese în ce priveşte situaţia acestei specii. În iunie, au fost impuse, pentru prima dată, limite în ce priveşte pescuitul tonului roşu. Aceste măsuri de conservare au dus la reducerea pescuitului încă din august, când limitele fuseseră depăşite deja.