Stephen Hawking: Dezvoltarea inteligenţei artificiale ar putea atrage sfârşitul omenirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stephen Hawking FOTO Reuters
Stephen Hawking FOTO Reuters

Cel mai cunoscut astrofizician contemporan, Stephen Hawking, a afirmat recent că dezvoltarea inteligenţei artificiale ar putea constitui o ameninţare la adresa omenirii, scrie BBC News.

"Dezvoltarea completă a inteligenţei artificiale ar putea însemna sfârşitul rasei umane", a declarat savantul răspunzând unei întrebări legate de avansul tehnologic înregistrat de sistemele de comunicare pentru persoanele cu dizabilităţi.

În vârstă de 72 de ani, astrofizicianul suferă de scleroză laterală amiotrofică (SLA) şi este nevoit să folosească un sistem electronic special, conectat la creier, pentru a putea comunica. 

Mai mulţi experţi din domeniu consideră însă că dezvoltarea acestei tehnologii este una benefică. De exemplu, programatorii de la Swiftkey au creat de curând un sistem care poate învăţa modul în care un utilizator gândeşte şi care poate sugera în cele din urmă cuvintele pe care persoana ar vrea să le folosească.

Stephen Hawking consideră că formele "primitive" de inteligenţă artificială, dezvoltate până acum, şi-au dovedit în numeroase rânduri utilitatea, însă se arată îngrijorat că noile tehnologii ar putea ajunge din urmă inteligenţa umană şi chiar ar depăşi-o.

"Oamenii sunt limitaţi în dezvoltarea lor din cauza evoluţiei biologice lente. Astfel, ei nu ar avea capacitatea să ţină pasul cu inteligenţa artificială. La un moment dat, roboţii ar putea să se autodezvolte singuri, într-un ritm tot mai rapid", a mai spus Stephen Hawking, pentru BBC.

Tot în acest an, Stephen Hawking a mai făcut o afirmaţie controversată declarând că nu crede în existenţa lui Dumnezeu, deoarece există numeroase explicaţii de natură ştiinţifică, mult mai convingătoare, asupra originii Universului.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite