Soldaţi din Al Doilea Război Mondial sunt căutaţi în Oceanul Pacific cu drone şi alte echipamente de mare precizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cel de-Al Doilea Război Mondial, mulţi soldaţi au murit prin locuri îndepărate de casă. Dacă cei de pe pământ au mai fost găsiţi şi îngropaţi într-un fel sau altul, o echipă de ingineri îi caută pe cei de sub nivelul oceanului, Oceanului Pacific mai precis, cu drone şi sonare de mare precizie.

Popular Science oferă în numărul din luna septembrie un feature despre Pat Scannon şi proiectul său BentProp. Este vorba de o echipă de oameni care vrea să caute soldaţii americani ucişi în cel de-Al Doilea Război Mondial şi să-i repatrieze. Scannon face acest lucru de aproape 20 de ani şi anual se scufundă în Oceanul Pacific după resturi de avioane doborâte în război şi în care s-ar putea regăsi rămăşiţele soldaţilor.

Căutările BentProp se desfăşoare în Palau, la circa 800 de kilometri depărtare de Filipine, iar informaţiile de care au nevoie oamenii implicaţi încearcă să le obţină de la bătrânii din zonă, din registrele militare şi din hărţile desenate de mână după război. Totuşi, mai nou are şi un dispozitiv mai bun de căutare sub apa oceanului, este vorba de un sonar de mare precizie care poate distinge între diversele tipuri de materiale, cum ar fi metal sau mâl ori corali, alături de alte câteva echipamente.

Noile echipamente de care dispune BentProp au fost obţinute în urma unui parteneriat încheiat cu Universitatea din California, Universitatea din Delaware şi Scripps Institution of Oceanography (SIO) din San Diego. Beneficiile sunt de ambele părţi, Scannon reuşeşte să-şi continue proiectul, iar oceanografii reuşesc să testeze noi tehnologii de cartografiere a elementelor găsite pe fundul mărilor sau oceanelor.

image

SIO şi Universitatea din Delaware au furnizat 60 de pachete cu echipament, printre care se numără mai multe vehicule submersibile, camere de filmat, mai multe tipuri de sonar şi, pentru supraveghere din aer, o dronă autonomă care a fost modificată pentru a rezista unei aterizări în apă. Pentru anul acesta, Scannon vânează un bombardier B-24 despre care crede că a fost doborât în reciful vestic al Palau.

„Pe pământ, cea mai bună tehnologie de care am dispus a fost o macetă, iar sub apă am avut tuburi pentru scafandri. Modul în care ne extindem acum operaţiunile poate fi cu greu descris. Este ca şi cum am început să mergem şi dintr-o dată sărim într-un avion supersonic“, a afirmat Scannon. BrentPop consideră că sunt 8 avioane dispărute în această arie a oceanului.

Anul trecut, pescarii din zonă au descoperit în partea de Vest un avion intact. Pozele cu acesta au ajuns la BentProp şi echipa lui Scannon l-a identificat drept modelul Corsair. În momentul în care au ajuns la epavă, i-au făcut poze cu camere GoPro Hero3 şi au început să îndepărteze de pe acesta reziduurile adunate de-a lungul timpului. Toate imaginile pe care le-au obţinut, dar şi alte fotografii obţinute de la alţi oameni, vor duce la reconstrucţia 3D a avionului.

Hai să discutăm pe pagina „Tech Adevărul“

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite