Raport preliminar: încălzirea globală este cauzată de către oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport preliminar, scăpat pe internet de unul dintre cei care au participat la realizarea acestuia, arată că există o posibilitate aproape sigură ca încălzirea globală să fie cauzată de către activitatea umană.

Vorbim despre raportul Organizaţiei Interguvernamentale pentru Schimbare Climatică, care ar urma să fie publicat în forma definitivă în septembrie 2013. Atunci el va fi aprobat de către ONU şi alte organizaţii care sunt responsabile pentru acesta. Până atunci, un blogger american, cunoscut ca un sceptic al schimbărilor climatice, a postat schiţa completă a raportului pe site-ul său.

În acest draft se spune că „există dovezi consistente din observaţiile noastre că sistemul terestru adună o cantitate mai mare de energie din cauza dezechilibrului organizării energetice“. Raportul continuă: „e aproape sigur că acest dezechilibru este cauzat de activităţile umane, mai ales de creşterea concentraţiilor de dioxid de carbon. Există un sentiment general că forţele naturale au o contribuţie foarte mică la aceste modificări“.

De ce a provocat încântare în rândul climatoscepticilor? Pentru că, spun ei, au găsit dovezi pentru a arăta că nu arderea combustibilor fosili cauzează încălzirea globală, ci în principal alţi factori. Practic, Rawls, bloggerul care a postat documentele confidenţiale, consideră că forţele solare contribuie la încălzirea globală şi nu arderea combustibilor fosili de către aşezările omeneşti.

Critici asupra modului cum a fost publicat raportul

Probleme apar abia acum, după ce bloggerul a publicat draftul, deoarece mulţi oameni se întreabă dacă forul este destul de capabil să facă un asemenea raport complet, fără să scape informaţii înainte de publicarea sa completă.

Grupul a fost criticat în trecut pentru faptul că cele trei direcţii de muncă (ştiinţă de bază, impactul asupra schimbării climatice  şi opţiuni de risc) au proceduri inadecvate şi un proces de aprobare a drafturilor foarte lent.

În plus, asemenea drafturi complică lucrurile, mai ales că partea preliminară este păstrată în secret. „Cred că IPCC ar trebui să fie mai deschis“, a spus pentru Huffington Post Michael Oppenheimer, profesor de geoştiinţă la Universitatea Princeton.

De asemenea, Steve Sherwood, unul dintre coautorii raportului, a declarat pentru phys.org că lucrarea publicată nu are un feedback complet şi încă nu a incorporat părerile mai multor părţi din comunitatea ştiinţifică. În plus, forurile superioare şi ONU nu au aprobat lucrarea.

Cu toate acestea, profesorul Stephan Lewandowsky, cercetător în schimbare climatică la Universitatea de Vest din Australia, a spus că raportul este destul de concludent. „Faptul că posibilitatea ca oamenii să fi cauzat încălzirea globală este trecută drept virtual certă, vorbim de o încredere de 99% în opiniile cercetătorilor. Este un nivel mai crescut faţă de 2007, când se vorbea de încredere foarte mare“, a declarat Lewandowsky.

„Negarea schimbărilor climatice şi-a pierdut respectul intelectualităţii de acum câţiva zeci de ani. Toţi cei care neagă acum sunt priviţi ca oameni care neagă realitatea şi ştiinţa“, a mai adăugat profesorul. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite