Emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel-record în 2011. Efectele vor fi tot mai grave, avertizează experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dioxidul
de carbon din atmosferă creşte riscul secetei FOTO Shutterstock
Dioxidul de carbon din atmosferă creşte riscul secetei FOTO Shutterstock

Emisiile globale de dioxid de carbon au atins cote record în 2011, iar eforturile de a le limita sunt ineficiente în contextul în care şi anul acesta s-ar putea înregistra acelaşi nivel crescut.

Dioxidul de carbon din atmosferă continuă să crească atât de repede, încât obiectivul internaţional impus în urmă cu trei ani, de a limita încălzirea globală, este pe punctul de a deveni de neatins, susţin cercetătorii citaţi de „The New York Times“.

Pentru ca scopul să fie atins este nevoie „de un efort imediat şi de durată pentru a atenua încălzirea globală“, este de părere Joseph Candell, cercetător din Australia.

Cu toate acestea, naţiunile din întreaga lume s-au implicat prea puţin în acest demers, în ciuda unui tratat prin care s-au angajau să ţină în frâu încălzirea globală, la care s-a ajuns după 20 de ani de negocieri.

Reprezentanţii din aproximativ 200 de ţări se întâlnesc în Doha, Qatar, pentru o ultimă rundă de negocieri. Agenda lor este modestă în acest an, fără obiective noi privind reducerea emisiilor şi cu puţine progrese.

„Negocierile globale sunt necesare, dar nu suficiente. Nu vom ajunge la un acord internaţional până când legislaţia internă şi acţiunile nu vor avea efect. Guvernele trebuie să găsească modalităţi prin care măsurile să fie accelerate“, declară Christiana Figures, secretarul executiv al Convenţiei Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice.

Cifrele recente arată că emisiile de dioxid de carbon sunt în scădere în câteva dintre cele mai dezvoltate ţări, inclusiv în Statele Unite. Acest lucru reflectă o combinaţie între slăbiciunea economică, transferul unor industrii în ţările în curs de dezvoltare şi eforturi pentru a limita emisiile de dioxid de carbon, apelând la energia regenerabilă. Şi creşterea aprovizionării cu gaz natural reprezintă un factor, deoarece înlocuieşte cărbunele la multe centrale, contribuind la reducerea emisiilor.

Însă rezultatele bune din ţările dezvoltate sunt anulate de creşterea emisiilor de dioxid de carbon în ţările aflate în plină dezvoltare, precum China şi India. Cărbunele, combustibilul cu cea mai mare concentraţie de carbon, este din nou foarte căutat în ţările asiatice, emisiile astfel rezultate fiind în creştere cu cinci procente în 2011, faţă de anul precedent.

La nivel global, emisiile au crescut cu trei procente în 2011, iar estimările pentru 2012 sunt în creştere cu încă 2,6%.

Nivelul dioxidului de carbon, cel mai important gaz ce încălzeşte atmosfera, a crescut cu 41% de la începutul Revoluţiei Industriale, iar oamenii de ştiinţă se tem că s-ar putea dubla sau tripla până când emisiile vor putea fi limitate.

Creşterea continuă a dioxidului de carbon din atmosferă va avea efecte profunde asupra climei, de la creşterea mărilor şi inundarea zonelor de coastă, la secetă şi o acidificare a oceanelor. Mulţi specialişti sunt de părere că efectele au devenit deja vizibile şi că nu ne putem aştepta decât la o înrăutăţire a consecinţelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite