Video Premiul Nobel pentru Pace 2024, câștigat de un grup de supraviețuitori ai bombelor de la Hiroshima și Nagasaki

0
Publicat:

Premiul Nobel pentru Pace din 2024 a fost acordat organizației japoneze Nihon Hidankyo, grup format din supraviețuitori ai bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki. 

Bomba de la Hiroshima FOTO: Profimedia
Bomba de la Hiroshima FOTO: Profimedia

O mișcare populară a supraviețuitorilor bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și ca Hibakusha, a câștigat vineri, 11 octombrie, prestigiosul Premiu Nobel pentru Pace. Premiul pentru Pace este singurul premiu Nobel care se decernează la Oslo, celelalte premii fiind acordate la Stockholm.

„Aceşti martori istorici au contribuit la generarea şi consolidarea unei opoziţii pe scară largă faţă de armele nucleare în întreaga lume, bazându-se pe poveştile personale, creând campanii educaţionale bazate pe propria lor experienţă şi lansând avertismente urgente împotriva răspândirii şi utilizării armelor nucleare. Hibakusha ne ajută să descriem indescriptibilul, să gândim inimaginabilul şi să înţelegem cumva durerea şi suferinţa de neînţeles cauzate de armele nucleare”, se arată în comunicatul Comitetului Nobel.

Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an organizației Nihon Hidankyo, Comitetul Nobel norvegian dorește să sublinieze un fapt încurajator: „nicio armă nucleară nu a fost folosită în război de aproape 80 de ani”.

„Eforturile extraordinare ale Nihon Hidankyo și ale altor reprezentanți ai Hibakusha au contribuit enorm la stabilirea unui tabu împotriva armelor nucleare. Este, așadar, alarmant faptul că acest tabu împotriva utilizării armelor nucleare este astăzi sub presiune.

Puterile nucleare își modernizează și își îmbunătățesc arsenalele; noi țări par să se pregătească pentru a dobândi arme nucleare; iar amenințări de utilizare a armelor nucleare sunt făcute în cadrul conflictelor în desfășurare. În acest moment din istoria umană, merită să ne reamintim ce sunt armele nucleare: cele mai distructive arme pe care le-a cunoscut vreodată lumea”, afirmă Comitetul Nobel.

În 2023, acesta i-a revenit activistei iraniene Narges Mohammadi, încarcerată în țara sa, pentru lupta sa împotriva „vălului obligatoriu pentru femei și a pedepsei cu moartea”.

Premiile Nobel acordate în 2024

Luni, 7 octombrie, premiul pentru medicină a fost acordat americanilor Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN, o nouă clasă de molecule minuscule de ARN.

Marți, 8 octombrie, premiul pentru fizică a fost acordat canadianului de origine britanică Geoffrey Hinton și americanului John Hopfield care, deși lucrează la „învățarea automată”, esențială pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, trag un semnal de alarmă cu privire la această tehnologie care, în opinia lor, riscă să scape de sub control.

Premiul Nobel pentru chimie a fost decernat miercuri, 9 octombrie, americanului David Baker și unui duo format dintr-un alt american, John Jumper, și britanicul Demis Hassabis, pentru dezvăluirea secretelor proteinelor, cu ajutorul IA și al informaticii.

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2024 i-a fost decernat joi, 10 octombrie, scriitoarei sud-coreene Han Kang, în vârstă de 53 de ani. Ea a devenit prima persoană din Coreea de Sud care a câştigat acest premiu prestigios şi, totodată, cea de-a 18-a femeie din palmaresul Nobelului pentru literatură.

Ca de obicei, premiul pentru economie, adăugat la premiile Nobel originale în 1969, va închide balul lunea viitoare.

Premiile Nobel, care constau într-o diplomă, o medalie de aur și un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 970.000 de euro), vor fi decernate oficial la 10 decembrie.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite