Peştii care vânează împreună folosind limbajul semnelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păstrăvul coral FOTO flickr.com
Păstrăvul coral FOTO flickr.com

Două specii de peşti folosesc limbajul semnelor ca să se ajute reciproc pentru a vâna, aceste tipuri de gesturi fiind comune la mamifere, dar mai puţin la primate.

Ambele specii de peşti,  păstrăvul coral (plectropomus leopardus) şi peştele garoupa (portugheză) sunt cunoscuţi pentru simplul fapt că ei colaborează cu alte animale atunci când îşi vânează prada, potrivit Live Science.

În timp ce peştele garoupa vânează împreună cu peştele buzat Napoleon şi cu ţiparul Moray,păstăvul preferă să se alieze cu o specie de caracatiţă pentru a-şi surprinde prada.

Un studiu publicat în Nature Communication arată că respectivii peşti au abilitatea de a-şi întrepta capul spre pradă printr-un gest repetat, astfel ajutându-şi partenerii de vânătoare.

Peştele garoupa, precum şi peştele buzat şi ţiparul, trăiesc în Marea Roşie. Aceştia au tactici de vânat complementare: peştele garoupa poate să înoate cu o viteză foarte mare, ţiparul se poate strecura prin cele mai înguste găuri, în timp ce peştele buzat are abilitatea de a rupe corali dintr-o muşcătură, potrivit cercetătorilor, care au stat preţ de câteva ore analizând vertebratele în mediul lor. 

În cadrul studiului, cercetătorii l-au înregistrat pe garoupa făcând mişcarea de cap ce
semnalează locaţia prăzii de 34 de ori. După aceea, unul dintre prădători a prins prada ascunsă
în cinci ocazii diferite.

este greu să determini cu siguranţă dacă mişcarea unui animal reprezintă un gest referenţial, adică un limbaj al semnelor, precizează cercetătorii. A fost denumit astfel pentru că respectă toate caracteristicile unui astfel de gest: era îndreptat spre un obiect, nu era folositor pentru niciun scop mecanic imediat, părea intenţionat şi a urmat un răspuns voluntar din partea partenerului său.

Acest studiu sugerează că peştii ar putea fi mult mai inteligenţi deât s-a crezut până acum
şi că astfel de limbaj nu necesită un creier de mari dimensiuni, ci mai degrabă provine din
instinctul de supravieţuire al animalului.
 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite