Oamenii de știință au descoperit o culoare nemaivăzută. Cum arată Olo și ce simt cei care o percep
0Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit o nouă culoare, Olo, obținută prin stimularea retinei cu un laser, care oferă o experiență vizuală unică.

După sute de mii de ani de evoluție pe Pământ, oamenii ar putea crede că au văzut tot ce e de văzut. Totuși, un grup de cercetători susține că a experimentat o culoare pe care nimeni nu a mai văzut-o până acum.
Această afirmație îndrăzneață – dar și contestată – provine dintr-un experiment realizat în Statele Unite, în cadrul căruia cercetătorii au trimis impulsuri laser în ochii lor. Prin stimularea directă a unor celule din retina ochilor, aceștia au reușit să depășească limitele naturale ale percepției vizuale.
Descrierea culorii nu pare însă impresionantă la prima vedere – cei cinci participanți care au experimentat-o au definit-o drept „albastru-verde”. Totuși, potrivit acestora, această denumire nu reușește să capteze pe deplin complexitatea și intensitatea experienței. Practic, este imposibil de redat fidel pe monitoare sau în articole scrise.
Experiența a fost caracterizată de participanți drept „uluitoare” și „incredibil de saturată”.
„Nu există nicio modalitate de a reda această culoare”. Diferită de turcoaz
„Am prezis de la început că va arăta ca un semnal de culoare fără precedent, dar nu știam cum va reacționa creierul la acest input. A fost incredibil. Este o nuanță extrem de saturată”, a explicat Ren Ng, inginer electric la Universitatea din California, Berkeley, pentru The Guardian.
Pentru a oferi o idee vizuală, cercetătorii au prezentat o imagine cu un pătrat turcoaz, denumind culoarea Olo, însă au subliniat că această nuanță poate fi experimentată doar prin manipularea retinei prin impulsuri laser.
„Nu există nicio modalitate de a reda această culoare într-un articol sau pe un monitor. Esența este că această culoare nu este cea pe care o vedem în mod normal. Culoarea pe care o vedem este o versiune a acesteia, dar nu se poate compara cu experiența olo”, a spus Austin Roorda, specialist în domeniul viziunii, unul dintre cercetători.
Cum au descoperit cercetătorii noua culoare
Oamenii percep culorile atunci când lumina cade pe celulele sensibile la culoare, numite conuri, din retină. Există trei tipuri de conuri, fiecare sensibil la diferite lungimi de undă: lungi (L), medii (M) și scurte (S). Lumina naturală este un amestec de lungimi de undă care stimulează conurile L, M și S într-o măsură diferită, iar aceste variații sunt percepute ca diferite culori. Lumina roșie stimulează în principal conurile L, iar lumina albastră activează în principal conurile S. Conurile M sunt situate între ele, însă nu există lumină naturală care să le excite exclusiv.
Echipa de la Berkeley a încercat să depășească această limitare. A început prin a cartografia o mică zonă din retina unei persoane pentru a localiza pozițiile conurilor M. Apoi, a fost folosit un laser pentru a scana retina. Când ajungea la un con M, după ajustarea pentru mișcarea ochiului, laserul emitea un mic impuls de lumină pentru a stimula celula, înainte de a trece la următorul con.
„Nu este o culoare nouă” vs. „Nu vom vedea olo prea curând”
Rezultatul, publicat în revista Science Advances, este o pată de culoare în câmpul vizual de aproximativ două ori mai mare decât luna plină. Culoarea depășește gama naturală a ochiului uman, deoarece conurile M sunt stimulate aproape exclusiv, o stare pe care lumina naturală nu o poate atinge.
Numele olo provine din codul binar 010, ceea ce indică faptul că dintre conurile L, M și S, doar conurile M sunt activate.
Afirmația a lăsat un expert perplex. „Nu este o culoare nouă. Este un verde mai saturat, care poate fi produs doar la un subiect cu un mecanism cromatic roșu-verde normal, atunci când singurul input provine din conurile M”, a spus John Barbur, cercetător în domeniul viziunii la City St George’s University of London. Rezultatul cercetării, a adăugat el, are „valoare limitată”.
Cercetătorii cred că instrumentul numit Oz vision, după Orașul de Smarald din cărțile lui L. Frank Baum, îi va ajuta să răspundă la întrebări fundamentale din știința percepției vizuale. Însă acest instrument ar putea avea și alte aplicații. Prin stimularea personalizată a celulelor din retină, cercetătorii ar putea învăța mai multe despre daltonism sau despre boli care afectează vederea, precum retinita pigmentosa.
Va avea restul lumii ocazia să experimenteze olo pe cont propriu? „Aceasta este știință fundamentală. Nu vom vedea olo pe niciun display de smartphone sau televizor prea curând. Și este mult, mult dincolo de tehnologia actuală a căștilor VR (realitate virtuală - n.red.)”, a spus Ng.