Descoperire medicală revoluționară: Unele bacterii bucale „topesc” anumite tipuri de cancer
0Oamenii de știință au făcut o descoperire uluitoare: un tip comun de bacterii bucale poate face ca anumite cancere să se „topească”. Este vorba despre fusobacterium.

Cercetătorii de la „Guy's and St Thomas'”și „King's College London” au descoperit că fusobacterium, bacterii întâlnite frecvent în gură, pare să aibă capacitatea de a distruge anumite tipuri de cancer.
Conform unui studiu, pacienții cu cancer de cap și gât care aveau această tip de bacterii în tumori au avut rezultate semnificativ mai bune. Acum, cercetătorii încearcă să descopere mecanismele biologice din spatele acestei legături neașteptate.
Dr. Miguel Reis Ferreira, autorul principal al studiului și consultant în cancerul capului și gâtului, a declarat agenției de știri PA, citată de The Guardian: „Am descoperit că pacienții cu cancere de cap și gât care prezintă această bacterie au rezultate mult mai bune. Un alt lucru pe care l-am descoperit este că în culturile celulare această bacterie este capabilă să omoare cancerul. Căutăm să înțelegem mecanismul din spatele acestui fenomen”.
Descoperirea evidențiază un rol mai complex al bacteriilor în relația lor cu cancerul, în general. Aceste bacterii nu doar că agravează cancerele intestinale, dar în cazul altor tipuri precum cele care afectează capul și gâtul, ele par să „topească” celulele cancereoase.
Bacteriile care ucid anumite tipuri de cancer, dar le favorizează pe altele
„Microbiomul” și „microbiotă” reprezintă totalitatea populațiilor de bacterii care coexistă în tractul gastrointestinal, cu rol esențial în procesele naturale din corpul uman. Cercetările științifice de până acum au demonstrat importanța microbiotei pentru sănătate.
Fusobacterium nucleatum (F. nucleatum), bacterie orală anaerobă Gram-negativă, este asociată cu diverse afecțiuni parodontale, peritonsilare, orofaciale, abdominale și sanguine. Studiile asupra microbiotei intestinale au arătat că pacienții cu cancer colorectal au o cantitate mare de Fusobacterium nucleatum în țesutul tumoral și în materiile fecale, motiv pentru care s-a concluzionat că bacteriile are un rol pro-carcinogen în diferite stadii ale cancerului colorectal. Un studiu publicat în jurnalul Embo Reports al experților de la Columbia University College of Dental Medicine arată că o toxină bacteriană stimulează creșterea masei tumorale, iar o proteină a celulei tumorale favorizează aderența bacteriei la celulele bolnave, stimulând astfel proliferarea acestora.
În mod cu totul surprinzător, bacteriile reacționează diferit când vine vorba despre cancerul de cap și gât.
Detalii surprinzătoare din laborator
Oamenii de știință au utilizat modelarea computerizată pentru a identifica bacteriile de interes, studiind apoi efectul acestora asupra celulelor canceroase în laborator. Au analizat datele a 155 de pacienți cu cancer de cap și gât, constatând că prezența fusobacterium în tumori a fost asociată cu o reducere cu 65% a riscului de deces. Informațiile au fost transmise mai apoi bazei de date Cancer Genome Atlas.
În studiile de laborator, au pus cantități de bacterii în vase Petri și le-au lăsat câteva zile. Când s-au întors pentru a inspecta efectul bacteriilor asupra cancerului, au descoperit că acesta aproape dispăruse.
Au constatat că a existat o reducere de 70%-99% a numărului de celule canceroase viabile în cazul cancerelor de cap și gât după infectarea cu fusobacterium. Aceasta a fost o descoperire neașteptată, mai ales că cercetările anterioare legau această bacterie de progresia cancerului de colon.
Impactul asupra tratamentelor pentru cancer
Descoperirile ar putea ghida viitoarele tratamente pentru pacienții cu cancer de cap și gât, care includ cancere ale gurii, gâtului, laringelui, nasului și sinusurilor. În ultimii 20 de ani, progresele terapeutice pentru aceste tipuri de cancer au fost limitate, dar această descoperire oferă speranță pentru dezvoltarea de noi tratamente.
Reis Ferreira a recunoscut că, înainte de lucrările de laborator, echipa se aștepta ca fusobacterium să încurajeze creșterea acestor cancere sau să le facă mai rezistente la radioterapie și că a fost uimitor ca la sfârșitul a câteva zile să constate că „pur și simplu distruge complet cancerul”: „Pui bacteriile în tumoare, în cantități foarte mici și ele încep să o omoare foarte rapid”.
Dr. Anjali Chander, cercetător clinic senior la King's College din Londra și autor principal, a declarat: „Descoperirile noastre sunt remarcabile și extrem de surprinzătoare. Am avut un moment de «Evrika» când am descoperit că colegii noștri internaționali au găsit, de asemenea, date care au validat descoperirea”.
Barbara Kasumu, directorul executiv al Guy’s Cancer Charity, care a contribuit la finanțarea studiului, a adăugat: „Suntem mândri să sprijinim cercetarea revoluționară realizată de Miguel și Anjali, care își propune să ne îmbunătățească înțelegerea despre cancerul de cap și gât și să dezvolte tratamente mai empatice și eficiente”.