O nouă specie de dinozaur, mic şi rapid, identificată după urme de paşi descoperite în Brazilia

0
Publicat:

Serviciul de geologie al Braziliei a anunţat joi descoperirea unei noi specii de dinozaur, un animal rapid care a trăit în deşert la începutul Cretacicului, transmite Reuters.

„Urme” fosilizate de dinozaur mic, descoperite în Brazilia FOTO Arhivă Adevărul
„Urme” fosilizate de dinozaur mic, descoperite în Brazilia FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit cercetătorilor, noua specie, numită Farlowichnus rapidus, era un animal carnivor cu dimensiuni mici, similare celor ale unei păsări seriema din zilele noastre, având o înălţime de aproximativ 60-90 de centimetri, relatează Agerpres.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul ştiinţific Cretaceous Research.

"După distanţa mare dintre urmele găsite, se poate deduce că era o reptilă foarte rapidă, care alerga pe dunele străvechi", a declarat serviciul de geologie într-un comunicat. Cretacicul timpuriu se întinde în perioada cuprinsă între 100 şi 145 de milioane de ani în urmă.

"Urmele" fosilizate de dinozaur, aşa cum le numesc oamenii de ştiinţă, au fost observate pentru prima dată în anii 1980 de către preotul şi paleontologul italian Giuseppe Leonardi, în zona care în prezent este oraşul Araraquara, în statul Sao Paulo. Leonardi a donat una dintre mostrele de urme - identificate în aşa-numita formaţiune Botucatu, un grup de roci formate de o veche dună - Muzeului de Ştiinţe ale Pământului din Brazilia (MCTer), în 1984. Aceste dovezi sunt diferite de toate celelalte urme de dinozauri cunoscute, a declarat paleontologul Rafael Costa, de la MCTer.  

O nouă specie de dinozaur carnivor, descoperită în Spania. Dimensiunea lui e impresionantă

Oamenii de ştiinţă au anunţat în luna mai 2023 descoperirea scheletului parţial al unei specii de dinozaur necunoscută anterior, în oraşul Cinctorres din provincia spaniolă Castellon. Descoperirea oferă ocazia unei înţelegeri mai aprofundate a unui grup de carnivore care vânau atât pe uscat cât şi în apă, potrivit Agerpres.

Dinozaurul biped, denumit Protathlitis cinctorrensis, care a trăit cu aproximativ 126 până la 127 de milioane de ani în urmă, avea între 10 şi 11 metri lungime şi cântărea aproximativ două tone.

Acesta făcea parte dintr-o clasă numită Spinosauridae, al cărui membru cel mai mare, Spinosaurus, s-a numărat printre cei mai mari dinozauri carnivori din istorie.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite