O „cutie neagră” a fost aşezată pe o câmpie din Tasmania şi va înregistra datele privind evoluţia climatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto via CNN
Foto via CNN

O cutie neagră de oţel a fost aşezată pe o câmpie din statul australian Tasmania pentru a înregistra toate datele despre climă. Ea este folosită pentru a arăta civilizaţiilor viitoare cum a evoluat criza climatică. Structura de dimensiunea unui autobuz, dotată cu panouri solare, va fi indestructibilă spun cercetătorii care au dezvoltat proiectul.

Cutia va acţiona ca un registru indestructibil şi independent al „sănătăţii planetei noastre”, a declarat Jonathan Kneebone director al colectivului Glue Society, ONG implicat în proiect, pentru CNN.

Construcţia cutiei nu va fi finalizată până anul viitor, totuşi, hard-disj-urile au început deja să înregistreze rapoarte şi conversaţii bazate pe algoritmi de la summitul climatic COP26 care a avut loc în noiembrie.

„Cutia Neagră a Pământului va înregistra fiecare pas pe care îl facem către această catastrofă”, scriu creatorii din spatele proiectului, inclusiv cercetătorii de la Universitatea din Tasmania. „Sute de seturi de date, măsurători şi interacţiuni legate de sănătatea planetei noastre vor fi colectate continuu şi stocate în siguranţă pentru generaţiile viitoare.”

Ea va monitoriza şi documenta toate datele legate de clima din trecut, prezent şi viitor, inclusiv datele referitoare la schimbarea temperaturii de pe uscat şi din mare, acidificarea oceanelor, cantitatea de gaze cu efect de seră din atmosferă, populaţia umană, consumul de energie, cheltuielile militare.

Producătorii săi spun că, cutia va fi ambalată cu unităţi de stocare şi va descărca constant date ştiinţifice. Aceasta va fi alimentată de panourile solare ale structurii, iar energia va fi stocată în baterii.

Ei estimează că aceasta are capacitatea de a stoca suficiente date pentru următoarele trei până la cinci decenii, însă aceştia îşi continuă cercetările pentru a creşte capacităţile de stocare.

Când cutia din oţel va fi activată, biblioteca cu date climatice va fi accesibilă printr-o platformă online. Vizitatorii se vor putea conecta wireless la cutie.

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri