NASA urmează să pregătească un astronaut indian pentru o călătorie pe ISS

0
Publicat:

NASA va antrena un astronaut indian pentru o călătorie către Stația Spațială Internațională începând cu 2024, a anunțat administratorul agenției spațiale americane Bill Nelson, pe fondul legăturilor mai strânse în domeniul cercetării spațiale dintre India și Statele Unite, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Spațiu FOTO: Shuttershock (Arhivă)
Spațiu FOTO: Shuttershock (Arhivă)

„Există o oportunitate de a împărtăşi ştiinţa”, a declarat Bill Nelson la un eveniment desfăşurat la Bengaluru, unde acesta urmează să efectueze o vizită la satelitul NISAR.

NASA-ISRO SAR (NISAR) este un satelit de observaţie pe orbita joasă a Pământului dezvoltat în comun de NASA şi de Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO). Are o dimensiune similară unui autovehicul SUV, satelitul urmează să fie lansat din India în primul trimestru al anului viitor. Lansarea este programată pentru luna ianuarie.

NISAR are misiunea de a cartografia întreaga planetă o dată la fiecare 12 zile, furnizând date pentru înţelegerea schimbărilor la nivel de ecosisteme, masă de gheaţă, biomasă vegetală, creşterea nivelului mării, ape subterane şi riscuri naturale, cum sunt cutremurele, tsunami-urile, vulcanii şi alunecările de teren.

India are ca obiectiv să-și mărească de cinci ori cota pe piața mondială a lansărilor de sateliți în următorul deceniu și a acceptat să se alăture Acordurile Artemis ale NASA în luna iunie a acestui an.

Acordurile urmăresc să clarifice și modernizeze principiile Tratatului privind spațiul cosmic din 1967, ratificat pe scară largă, îndemnând să ducă la o mai bună transparență în domeniul științific și stabilind reguli de coordonare pentru a evita efectele dăunătoare în spațiu și pe Lună.

India a câștigat cursa față de Rusia atingerea controlată a polului sud al Lunii, după ce modulul rusesc Luna-25 s-a prăbuşit de pe orbită. Având în vedere sancţiunile occidentale impuse Rusiei în contextul războiului cu Ucraina, Moscovei i-ar putea fi dificil să finanţeze un nou program.

China, care a reușit prima aselenizare controlată pe partea îndepărtată a Lunii în 2019, are planificate şi alte misiuni, după ce a cheltuit 12 miliarde de dolari pentru programul său spaţial în 2022, potrivit estimărilor, notează Reuters, conform Agerpres. Între timp, SUA are programate cheltuieli de aproximativ 93 de miliarde de dolari pentru programul lunar Artemis, până în 2025.

„Aceasta este epoca de aur a explorării spaţiale”, a declarat Nelson la evenimentul de miercuri.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite