Mostre de sol de pe Lună au fost pierdute 40 de ani într-un laborator din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O mostră din praful de pe Lună adus de Apollo 11 în 1969. FOTO LBNL
O mostră din praful de pe Lună adus de Apollo 11 în 1969. FOTO LBNL

Oamenii mai rătăcesc lucruri, iar un laborator de cercetare din SUA a rătăcit mostre din praful de pe Lună pe care NASA l-a oferit în 1969 mai multor centre de cercetare din lume. Le-au găsit în prezent într-un depozit, iar NASA le-a cerut înapoi.

NASA a reuşit cu Apollo 11 cea mai mare performanţă: a pus un om pe Lună (de fapt au fost doi: Neil Armstrong şi Buzz Aldrin). Şi pentru că dintr-o astfel de călătorie nu se întoarce nimeni cu mâna goală, ei au adus mai multe mostre de praf şi roci de pe Lună. CNet informează acum că Laboratul Naţional Lawrence Berkeley (LBNL) a primit mostre de sol lunar, dar le-a rătăcit vreme de peste 40 de ani.

Karen Nelson, arhivistă la LBNL, a descoperit cele aproximativ 20 de mostre de sol într-un depozit al laboratorului. Toate acestea erau ţinute într-un recipient mai mare închis ermetic, însoţite doar de o copie a „Studierea compuşilor de carbon din mostrele lunare furnizate de misiunile Apollo 11 şi Apollo 12“. Se prea poate ca cercetătorii de la LBNL să-şi fi pierdut interesul pentru aceste mostre, din moment ce s-a dovedit că nu au vreun semn de viaţă în ele.

Citeşte şi: VIDEO Motoarele care au dus omul pe Lună au fost recuperate din ocean de fondatorul magazinului Amazon

Nelson a informat NASA despre mostre, iar agenţia a spus că are voie să deschidă borcanul cu acestea, dacă vrea să le vadă mai de aproape. Toate mostrele de sol de pe Lună trebuiau returnate agenţiei spaţiale după ce toate testele aveau să fie finalizate. Acestea au fost finalizate, dar cumva produsele n-au mai fost trimise înapoi.

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite