Luna rece. Prima lună plină de Crăciun în ultimii 38 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crăciunul de anul acesta va fi unul cu lună plină, pentru prima dată în ultimii 38 de ani. Fenomenul încheie astfel un an plin de evenimente lunare speciale.

Luna rece. Fenomen rar în ziua de Crăciun

Ultima lună plină din acest an va purta şi numele de lună rece, sau lună plină rece, pentru că va avea loc la începutul iernii astronomice, la doar câteva zile după solstiţiul de iarnă.

În România, faza de lună plină se va produce la ora 13:11, în prima zi de Crăciun. Luna se va afla la 180 de grade faţă de Soare şi va putea fi vizibilă pe tot parcursul nopţii. Când soarele va apune de la vest, Luna va răsări de la Est.

În primele două seri de Crăciun, în stânga Lunii se vor vedea două stele strălucitoare una sub cealaltă. Stelele sunt Castor şi Pollux, gemenii.

Luna rece. NASA ne aminteşte de importanţa Lunii

image

„În timp ce ne uităm la Lună cu acesastă ocazie, merită să ne amintim că ea este mai mult decât doar un vecin celest. Istoria geologică a Lunii şi a Pământului sunt elgate intim, şi Pământul ar fi o planetă total diferită fără Lună”, spune John Keller, de la NASA.

NASA mai aminteşte că ultima zi de Crăciun cu Lună plină, sau Lună rece, a fost în 1977 şi următoarea va fi abia în 2034.

Luna rece. 2015, an bogat în evenimente selenare rare

image

2015 a fost un an bogat în evenimente astronomice rare care au avut în centrul atenţiei Luna. 

Un fenomen extrem de rar, o eclipsă de Lună şi o super Lună concomitente, a avut loc în noaptea de 27 spre 28 septembrie. 

Eclipsa de lună se petrece atunci când Luna se află în umbra Pământului, iar super Luna este fenomenul în care Luna plină se află în cel mai apropiat de Pământ punct din orbina sa eliptică. În general, Super Lunile se produc o dată la fiecare trei-şase luni. În timpul acestui eveniment, diametrul Lunii pare cu 14% mai mare decât de obicei. 

Fenomenul spectaculos a fost vizibil în aproape toată lumea.

Un eveniment similar s-a produs ultima oară în 1982, şi următoarea dată când cele două fenomene astronomice vor avea loc în acelaşi timp va fi în anul 2033. 

Un alt fenomen rar care a avut loc anul acesta a fost „Luna albastră”. Este vorba despre apariţia a două luni pline în aceeaşi lună calendaristică, iar acestea au avut loc pe 2 şi 31 iulie. De obicei, o „lună albastră” poate fi văzută o dată la 21 de ani şi câteva luni.  

Contrar numelui, „Luna albastră” nu presupune colorarea satelitului în albastru. Denumirea se pare că este o eroare făcută de astronomul James Hu Pruitt. El a folosit termenul de “lună albastră” într-un articol publicat în anul 1946  şi, deşi greşeala a fost recunoscută în 1999, denumirea se mai foloseşte şi astăzi.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite