Lumea se apropie de schimbări ireversibile: „Ne îndreptăm spre o catastrofă globală“

0
Publicat:

Criza climatică a ajuns într-un „moment cu adevărat sumbru”, a atenționat unul dintre cei mai importanți climatologi din lume, după ce o serie de rapoarte au făcut cunoscut cât de aproape este planeta de catastrofă, relatează The Guardian.

Criza climatică.
Planeta se apropie de o catastrofă. FOTO Shutterstock

Profesorul Johan Rockström a afirmat că, în prezent, este nevoie de acțiuni colective și urgente pentru a evita să ajungem în punctul în care salvarea planetei va fi imposibilă. De asemenea, profesorul susține că acest lucru devine din ce în ce mai greu din pricina tensiunilor geopolitice care sunt la cote maxime. 

Lumea se apropie „foarte, foarte mult de schimbări ireversibile”, iar „timpul se scurge foarte, foarte repede”, a declarat Rockström. 

Emisiile de carbon trebuie să scadă cu circa jumătate din valorile din prezent până în anul 2030 pentru a atinge obiectivul stabilit la nivel internațional de 1,5 grade Celsius, însă acestea continuă să crească într-un moment în care giganții petrolieri realizează profituri astronomice. 

Convențiile climatice nu sunt respectate

Este un moment foarte sumbru, nu doar din cauza rapoartelor care arată că emisiile continuă să crească, ceea ce înseamnă că nu respectăm acordurile climatice de la Paris sau Glasgow, dar avem și foarte multe dovezi științifice că suntem foarte, foarte aproape de schimbări ireversibile – ne apropiem de momente critice”, a afirmat Rockström, directorul Institutului de Cercetarea a Impactului Climatic din Postdam, Germania. 

Cercetările efectuate de profesorul Rockström și colegii săi, care au fost făcute publice în luna septembrie, au dezvăluit cinci momente climatice critice care s-ar putea să fi fost deja depășite din pricina încălzirii globale, precum și momentul critic ca va duce la prăbușirea calotei glaciare din Groenlanda. 

Afirmațiile profesorului Rockström vin în contextul în care, miercuri, secretarul general al ONU, António Guterres, a afirmat că măsurile cu privire la combaterea schimbărilor climatice sunt „jalnic” de insuficiente. 

„Ne îndreptăm spre o catastrofă globală și niveluri de încălzire globală capabile să distrugă economii”. 

Victime ale căldurii, foametei și bolilor infecțioase

Totodată, alte rapoarte publicate în ultimele două zile arată că sănătatea oamenilor de pe întreg globul se află la mila dependenței globale de combustibili fosili, ceea ce provoacă tot mai multe victime din pricina căldurii, foametei și bolilor infecțioase. 

Prețurile mari la petrol și gaze au adus profituri substanțiale companiilor Shell și TotalEnergies, care au realizat profituri de 9,5 respectiv 9,9 miliarde de dolari. Giganții din domeniul petrolului și al gazelor au realizat profituri colosale, după ce restricțiile anti-Covid au fost înlăturate și după invazia Rusiei în Ucraina. 

Este de așteptat ca sectorul exploatării petrolului și gazelor să acumuleze 4 miliarde de dolari în anul 2022, ceea ce a înmulțit solicitările de implementare a unor taxe care să vină în sprijinul gestionării crizei costului foarte ridicat de trai și să finanțeze tranziția spre energia curată. 

Promisiunile realizate până în prezent, chiar și în cazul în care vor fi duse la bun sfârșit în totalitate, vor duce la o încălzire globală de circa 2,5 grade Celsius. Conform Agenției pentru climă a ONU, acest nivel ar condamna lumea la un dezastru climatic. 

Agenția meteorologică a ONU a semnalat că toate emisiile de gaze au atins niveluri record în anul 2021, cu o creștere alarmantă a emisiilor de metan. 

De asemenea, Agenția Internațională a Energiei (AIE) a atenționat că în ciuda probabilității ca emisiile de dioxid de carbon să atingă cel mai înalt nivel în anul 2025, urmând ca mai apoi să scadă pe măsură ce prețurile foarte mari la energie vor motiva țările să facă tranziția spre energia curată, s-ar putea să fie insuficient pentru a evita consecințele severe asupra climei. 

AIE a afirmat că în cazul în care industria petrolieră și a gazelor ar investi cele 2 trilioane de dolari pe care le-a obținut în plus în anul 2022 profitând de prețurile foarte mari ar fi suficient pentru a finanța investițiile necesare pentru dezvoltarea combustibililor bio până în anul 2030. 

Profiturile, taxele și redevențele generate de industria petrolului și a gazului în ultimele luni ar fi suficiente pentru a captura fiecare moleculă de dioxid de carbon produsă de activitățile lor și pentru reintroducerea lor înapoi în subteran”, a declarat profesorul Myles Allen, de la Universitatea din Oxford.  

Deci, de ce vorbim despre transformarea societății și nu despre obligarea unei industrii foarte profitabile să curețe mizeria cauzată de produsele pe care le vinde?”, a mai adăugat Allen. 

Războiul din Ucraina a pus capăt economiilor dezvoltate bazate pe combustibili fosili”, conform profesorului Rockström. 

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri