Japonia a lansat cu succes o rachetă care transportă propriul modul lunar VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O rachetă japoneză care transportă un modul lunar a fost lansată joi, după trei întârzieri la sfârșitul lui august cauzate de starea nefavorabilă a vremii, potrivit detaliilor furnizate în clipul de prezentare și lansarea transmisă în direct pe Youtube, informează AFP, scrie Agerpres.

Lansarea reprezintă o nouă încercare a programului spațial Indian de a trimite o navă pe lună, dacă misiunea reușește ar însemna un moment istoric și un succes necesar pentru JAXA, agenția spațială niponă care a avut o serie de eșecuri anul trecut.

Racheta H-IIA a decolat, conform programului, la 08:42 a.m., ora locală de la baza de lansare a JAXA din Tanegashima. Dacă misiunea va fi un succes Japonia va deveni a cincea națiune care ajunge cu succes pe Lună.

O rachetă japoneză care transportă un modul lunar a fost lansată joi FOTO Profimedia
O rachetă japoneză care transportă un modul lunar a fost lansată joi FOTO Profimedia

La bordul rachetei H-IIA se află modulul lunar numit SLIM (Smart Lander for Investigationg the Moon) supranumit "Moon Sniper" care ar urma să efectueze un test într-un interval între patru și șase luni cu privire la o tehnologie de aselenizare de înaltă precizie, la maxim 100 de metri de punctual stabilit față de distanțele de mai mulţi kilometri de obicei.

La bordul rachetei se află și XRISM, un satelit astronomic dezvoltat în parteneriat de JAXA, NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a executa o misiune de imagistică în raze X și spectroscopie.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite