FOTO China publică mai multe imagini cu „Iepurele de jad“ ajuns pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a trimis un rover spre Lună, după aproape patru decenii de la ultima aterizare pe satelitul Pământului, iar acum publică şi imagini cu „Iepurele de jad“ în spaţiu.

Sâmbătă, 14 decembrie, roverul Yutu (trad.: „Iepurele de jad“) a ajuns pe suprafaţa Lunii. Prima imagine pe care a transmis-o a fost una cu urmele pe care le-a lăsat, iar acum apar unele cu el. Şi-a schimbat locul de aterizare cu câţiva metri şi pozele i-au fost realizate cu sonda care l-a pus pe Lună. După cum se vede în poza ataşată articolului, China şi-a pus drapelul pe această maşinărie.

image

Durata misiunii roverului „Iepurele de jad“ este de trei luni, în timp ce sonda se aşteaptă să fie operaţională timp de un an de zile. China a încărcat pe Facebook pozele pe care roverul şi sonda i le-au furnizat. Tot pe reţeaua socială promovează şi ştiri despre această misiune, cum ar fi vestea că Xi Jinping, liderul Chinei, i-a felicitat pe cercetătorii care au pus ţara pe Lună.

În ultimul deceniu, China a plusat tot mai mult pe cercetarea spaţiului. A avut patru misiuni cu echipaj uman. În 2005, a trimis doi bărbaţi, în 2008 a trimis trei şi şi-a trecut în palmares o ieşire în spaţiu a acestora, iar anul trecut a trimis-o în afara Terrei pe Liu Yang, prima femeie a ţării care să părăsească Pământul. Ultima misiune cu oameni a fost în iunie 2013, când trei astronauţi au ajuns pe Tiangong-1, staţia spaţială a Chinei. Acum, vrea ca până în 2025 să trimită oameni pe Lună.

Află mai multe despre China şi misiunea pe Lună:

China cucereşte Luna: roverul chinezilor a început explorarea satelitului Terrei

Roverul „Iepurele de Jad” a aterizat pe Lună: China, a treia ţară care reuşeşte o aselenizare lentă

Chinezii au decolat spre Lună: după aproape patru decenii de pauză, satelitul Pământului va fi cercetat din nou

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite