De ce şi-a pierdut Marte atmosfera? NASA vrea să afle folosind sonda Maven

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sonda Maven va cerceta atmosfera planetei Marte. FOTO AmericaSpace.com
Sonda Maven va cerceta atmosfera planetei Marte. FOTO AmericaSpace.com

NASA se mai pregăteşte pentru o călătorie spre Marte. La câteva săptămâni după lansarea Indiei, şi la peste un an de la aterizarea pe Planeta Roşie a roverului Curiosity, NASA trimite spre „vecina“ Terrei sonda Maven pentru a studia schimbările climatice.

Numele Maven înseamnă Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN, iar sonda va fi lansată în spaţiu cu o rachetă Atlas 5 la ora 20.28 pe 18 noiembrie 2013. Scopul Maven este de a studia atmosfera Planetei Roşii şi să găsească dovezi pentru a explica dispariţia apei de la suprafaţa acesteia, dar şi transformările prin care a trecut în ultimele patru miliarde de ani, scrie Forbes.

Maven va ajunge în orbita planetei Marte în septembrie, anul viitor. Per total, misiunea ajunge la un cost de 671 de milioane de dolari (include şi costul lansării în spaţiu), conform Space.com, iar sonda cântăreşte 2,4 tone. În jurul planetei, Maven va avea o orbită eliptică ajungând, în cel mai apropiat punct, la 150 de kilometri distanţă de suprafaţă şi la 6.000 de kilometri în cel mai depărtat punct. Inginerii NASA au mai plănuit ca sonda să ajungă la o distanţă minimă de 124 de kilometri de cinci ori în decursul misiunii sale.

Misiunea Maven porneşte de la teoria specialiştilor conform cărora Marte a fost o planetă pe care exista apă şi avea o atmosferă similară celei de pe Pământ. Asta în urmă cu milioane şi milioane de ani, iar în prezent este acest mediu deşertic cu o climă aspră şi fără vreo urmă de apă la suprafaţă. Maven ar trebui să-i ajute pe oameni să înţeleagă evoluţia planetei şi, mai ales, de ce a ajuns să fie aşa cum este în prezent.

Cum se presupune că arăta Marte în urmă cu câteva miliarde de ani

Maven nu va căuta însă viaţă pe Marte, pentru asta există Curiosity direct pe suprafaţa planetei. Sonda nu are un detector de metan, acest gaz fiind de regulă un indicator că există viaţă (90% din metanul produs pe Pământ este de la organisme vii). Specialiştii susţin că lipsa unui buget mai mare nu le-a permis montarea mai multor instrumente pe Maven.

În căutarea atmosferei pierdute

Cercetătorii au ajuns să se bazeze pe câteva constante pentru a studia planete ca Marte. Una dintre ele este echilibrul dintre izotopi, iar în cazul Planetei Roşii acesta nu există. Ar trebui să fie de cinci ori mai mult argon-36 decât argon-38, dar echilibrul nu se păstrează, iar explicaţia specialiştilor este că Marte şi-a pierdut rapid atmosfera în urmă cu milioane de ani.

În cazul pierderii rapide a atmosferei, astronomii au două teorii: prima susţine că a fost lovită de un obiect cosmic suficient de mare cât să-i destabilizeze ecosistemul, a doua este că Marte a fost lovită de o explozie solară puternică. Au existat câteva informaţii furnizate de Curiosity şi Phoenix, dar Maven are instrumentele necesare pentru a studia mai bine fenomenul, scrie Geek. Totuşi, până la finalul anului 2014 nu rămâne decât aşteptarea. Şi lansarea de mâine.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Află mai multe:

Indienii vor să cerceteze planeta Marte: dacă are succes, India va intra în liga numelor mari ca Europa, SUA şi URSS

VIDEO Cum arăta planeta Marte în urmă cu patru miliarde de ani

India merge în continuare spre Marte, după probleme tehnice cu vehiculul lor

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite