Curiosity a trimis prima fotografie panoramă de pe Marte
0În ciuda celor 2,5 miliarde de dolari investiţi în Curiosity, NASA a dotat robotul doar cu o cameră de 2 megapixeli. Comparativ cu cele de pe telefoanele mobile actuale, aceasta pare total nepotrivită, dar cei de la NASA au şi o explicaţie. Însă chiar şi cu o aşa cameră, Curiosity a trimis pe Pământ prima fotografie panoramă a craterului Gale.
De când telefoanele au început să aibă camere, numărul de megapixeli a început să crească tot mai mult, dar se pare că pentru a ilustra planeta Marte este suficientă şi o cameră de doar 2 MP. Asta se datorează în parte modului în care se realizează transmisiunile, prin unde radio de frecvenţă înaltă, şi în parte spaţiului mic de stocare de pe Curiosity, notează „The Verge”.
Potrivit administratorului care s-a ocupat de camere proiectului, Mike Ravine, Curiosity nu poate trimite decât 31,25 MB pe zi, adică mai puţin de 1 GB pe lună. Dar şi aşa, proiectul putea benefica de echipamente mai bune dacă n-ar fi fost o mică problemă, şi anume stabilirea datelor tehnice în urmă cu opt ani.
În plus, Ravine a mai spus că membrii echipei erau deja familiari cu echipamentele fotografice şi acestea îşi dovediseră stabilitatea. De exemplu, senzorul Kodak Kai-2020 se regăseşte în patru dintre cele 17 camere ale robotului, astfel că echipa are o platformă comună pe care poate lucra. „Acum, telefoanele obţin performanţe bune cu senzorii CMOS, dar în 2004 aceştia nu erau de încredere”, a mai afirmat Ravine.
Însă pozele pot fi lipite, după cum se vede în ultima fotografie de la NASA, şi pot arăta cât mai mult din terenul marţian. Mai jos este o captură la 360 de grade a craterului Gale, locul de aterizare al Curiosity.