Cum dorm astronauţii în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imponderabilitatea le îngreunează astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) sarcinile care nu ar trebui să le creeze probleme pe Pământ. Astfel, pentru ei somnul este cu totul diferit iar, de îndată ce reuşesc să se „ancoreze“ pentru a nu pluti, odihna este una extrem de confortabilă, dă asigurări astronautul Mike Fincke.

El a răspuns întrebărilor puse de copiii strânşi la Regatul Magic de la Disney din Florida, printre curiozităţile micuţilor numărându-se şi modul în care dorm astronauţii.

Fincke a explicat că astronauţii care lucrează pe SSI se odihnesc în saci de dormit legaţi de pereţii staţiei. „Deci, practic, noi dormim în picioare, dar este foarte confortabil pentru că dormim pe aer, plutim“. Singura problemă este că, în cazul în care nu-şi încrucişează braţele, ele plutesc nestingherite, făcându-i să pară nişte zombi. El şi-a amintit de un episod amuzant după o zi extenuantă de muncă. „Stăteam în jurul unei mese şi beam ceai, când am adormit şi am început să plutesc“, povesteşte Mike Fincke, aflat printre ultimii astronauţi care au plecat în spaţiu în ultimii 30 de ani. 

Cum te speli pe mâini în spaţiu?

De asemenea, trebuie ca ventilaţia din compartimentul de dormit să fie eficientă. „Dioxidul de carbon pe care astronauţii îl respiră nu pluteşte, ci, pur şi simplu, stă în faţa gurii, gata să fie iarăşi inhalat“, spune astronautul Robert Frost.

Întrebat de un alt elev cum s-a simţit atunci când privea Pământul, astronautul Mike Fincke a povestit despre locuri minunate pe care le putea vedea de acolo. „Timp de şase luni cât stăm pe Staţia Spaţială, nu avem acces la internet sau la televizor, dar ne uitam la o planetă minunată.

Înconjurăm planeta cu peste 28.000 de kilometri pe oră la fiecare 90 de minute. Într-o oră şi jumătate mergem în jurul lumii! Putem vedea orice. Pe timp de noapte vedem luminile oraşelor, iar pe timp de zi putem vedea locuri minunate precum Amazonul, piramidele din Egipt sau gheţarii din Anzi“, a mai povestit Fincke.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite