Cum au reușit oamenii de știință să obțină energie regenerabilă din umiditatea aerului: „A fost un accident”

0
Publicat:

La începutul secolului XX, inventatorul sârb Nikola Tesla și-a dorit să obțină electricitate din aerul din jurul nostru. Fiind foarte ambițios, Tesla considera Pământul și straturile superioare ale atmosferei ca fiind două capete ale unei baterii uriașe. Nu este nevoie să mai menționăm că dorința sa nu a fost niciodată împlinită, însă în prezent, energia electrică obținută din aer este din nou în centrul atenției cercetătorilor, relatează The Guardian.

Descoperirea ar fi fost făcută din întâmplare. Foto: Arhivă
Descoperirea ar fi fost făcută din întâmplare. Foto: Arhivă

În mai, o echipă de la Universitatea din Massachusetts Amherst a publicat o lucrare în care a transmis că a reușit să producă cu succes o cantitate mică, dar continuă de curent electric din umiditatea din aer. Este o afirmație care, probabil, va stârni uimire. 

Ca să fiu sincer, a fost o întâmplare", a declarat autorul principal al studiului, profesorul Jun Yao. „De fapt, voiam să realizăm un senzor care să detecteze umiditatea din aer. Dar, dintr-un motiv oarecare, studentul care lucra la el a uitat să îl cupleze la curent", a mai adăugat Jun Yao. 

Echipa a fost surprinsă să observe că dispozitivul, care era alcătuit dintr-o serie de tuburi microscopice, sau nanofire, genera un semnal electric. 

Fiecare nanofir era de o mie de ori mai mic decât grosimea unui fir de păr, îndeajuns de lat pentru ca o moleculă de apă din aer să poată intra, însă atât de îngust încât să se ciocnească în interiorul tubului. Astfel, echipa a realizat că fiecare ciocnire oferea o mică sarcină electrică, iar pe măsură ce frecvența loviturilor creștea, un capăt al tubului producea o sarcină diferită față de celălalt. 

Deci este ca o baterie", afirmă Yao. „Aveți o sarcină pozitivă și una negativă, iar când le conectați, energia va circula”, a mai menționat el. 

În cadrul studiului lor recent, echipa lui Yao a înlocuit nanofirele cu un dispozitiv cu milioane de orificii minuscule, cunoscute sub numele de nanopori. Dispozitivul pe care l-au realizat are o cincime din lățimea unui fir de păr și este capabil să producă circa un microwatt. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite