Cum au apărut găurile uriaşe din apele îngheţate ale Antarcticii. Cercetătorii au descifrat parţial misterul: un cumul „perfect” de factori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au avut în foci dotate cu antene radio ajutoare de nădejde în încercarea lor de a afla de ce apar găuri uriaşe în apele îngheţate din Antarctica. Aceştia credeau că poliniile sunt fenomene tot mai rare, dar au constatat că nu este deloc aşa.

În 2016 şi 2017 o gaură (numită polinie) s-a căscat în mijlocul Mării Weddell din Antarctica, şi a tot crescut, întinzându-se pe o suprafaţă care a ajuns la 298.100 de kilometri pătraţi, potrivit cifrelor recente. Deşi poliniile  nu sunt tocmai neobişnuite, cercetătorii au vrut să ştie cum se formează şi de ce – mai ales că aveau în faţă o polinie de mari dimensiuni care a apărut pe neaşteptate.

Un studiu publicat recent în Nature, cel mai cuprinzător de până acum, a arătat că aceste mari întinderi de apă dezgheţată din mijlocul mării se formează din cauza variaţiilor climatice bruşte şi a unor furtuni de intensitatea unor cicloane, potrivit LiveScience şi CNN.

Principalul ingredient este un tipar de variaţie climatică din regiune, echivalentul polar al lui El Nino. Vânturile puternice din apropierea coastei cresc nivelurile apelor saline de la suprafaţă, ceea ce permite un amestec mai facil, pe verticală, al apelor cu straturi diferite de salinitate, slăbind bariera ce le menţine separate.

O echipa de cercetători de la Universitatea din Washington au făcut explorări cu roboţi, echipamente radio şi foci cărora li s-au ataşat antene radio.

„Am crezut că această gaură uriaşă în apele îngheţate ale mării –numită polinie – e un fenomen rar, poate chiar unul care nici nu se mai produce. Însă ceea ce am văzut în 2016, respectiv 2017 ne-a obligat  să revenim asupra acestei idei”,  a spus autorul principal al studiului Ethan Campbell, potrivit CNN.

Imagine indisponibilă

FOTO Breaking Express

„Observaţiile noastre ne arată că poliniile formate recent au apărut printr-o combinaţie de factori – stările oceanice neobişnuite şi seria de furtuni deosebit de puternice care s-au abătut asupra Marii Weddell cu forţa unor cicloane”.

Cercetătorii au descoperit că apariţia unei polinii are nevoie de un cumul perfect de factori „furtunoşi”. În zona unde s-a căscat gaura-gigant se află un munte subacvatic care, în condiţii de furtună puternică, creează un vârtej de apă ce amestecă apa, împingând la suprafaţă apele adânci, mai sărate. Odată ce acestea se răcesc sunt trase spre fundul oceanului, ceea ce împiedică refacerea stratului de gheaţă.

Focile sunt resurse importante pentru comunitatea ştiinţifică, întrucât modurile în care ele se mişcă pe mare reflectă ce se întâmplă într-un anumit mediu sau regiune. În plus, acestea nu par prea deranjate de echipamentele radio ataşate de capul lor.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite