Criza climatică: Urmează cea mai călduroasă perioadă înregistrată vreodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) atenționează că gazele cu efect de seră, împreună cu fenomenul meteo El Niño ar putea accentua schimbarea climatică globală, față de schimbările cunoscute până în prezent.

Încălzirea globală FOTO: Shutterstock
Încălzirea globală FOTO: Shutterstock

Conform organizației temperaturile globale vor crește probabil la niveluri record în următorii cinci ani, și există o probabilitate de 98% ca cel puțin unul dintre următorii 5 ani să fie cel mai călduros din istorie.

Asistăm la sporirea numărului inundațiilor, secetelor, incendiilor de pădure și vegetație a fenomene naturale extreme imprevizibile care alternează rapid pe suprafețe tot mai largi în diverse locuri ale globului.  

Există preocupări cu privire la situația climatică și protecția mediului încă din anul 1992, când mai multe state au semnat la Rio de Janeiro Conveția Organizației Națiunilor Unite, ulterior au fost făcuți pași importanți prin Protocolul de la Kyoto, în anul 1997, și apoi Acordul de la Paris, din 2015.

Obiectivele pentru protecția mediului sunt greu de atins iar necesitățile socio-economice sunt o constantă în orice politică sau măsură economică. Avertismentele făcute de către experți în urmă cu zeci de ani au ajuns pentru mulți din locuitorii planetei realitate.

Pe teritoriul întregului continent European au fost emise coduri roșii, iar incendiile de vegetație fac prăpăd în Croația, pe coasta Adriaticii, Navarra și Spania, în vreme ce atracții turistice, precum Acropole, au fost închise pe fondul temperaturilor caniculare, înregistrându-se temperaturi de peste 40 de grade Celsius. 

Serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru Schimbări Climatice a anunţat că iunie 2023 a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată de meteorologi, doborând precedentul record, din iunie 2019, cu o marjă considerabilă.

Guvernul din Coreea de Sud a declarat că se confruntă cu cele mai abundente precipitații de când au început înregistrările meteorologice, în urmă cu 115 ani, dând vina pe schimbările climatice pentru intensitatea musonului și condițiile extreme.

India și Bangladesh au fost lovite în iunie de inundații devastatoare care au dus la strămutarea a peste 3 milioane de persoane, aproximativ 200.000 fiind găzduite în adăposturi improvizate pe terenuri aflate la înălțimi.

Canada este lovită de incendii masive care au devastat peste 10 milioane de hectare în acest an, mai mult decât în orice țară de pe glob și echivalentul suprafeței Portugaliei.

Recordurile de temperatură sunt depășite în mod constant pe întreg globul iar fenomenele extreme sunt din ce în ce mai răspândite. Pe lângă asta asistăm la activități solare intense care nu fac decât să contribuie la sporirea riscurilor prezentate de modificările climatice.

În fața acestor situații tot mai întâlnite este bine ca fiecare să contribuie la reducerea consumului irațional, protejarea mediului înconjurător, și să facă pași pentru a se pregăti pentru dezastrele care ar putea avea loc în zona în care trăiește.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite