Cele mai verzi oraşe din Europa. Pe ce loc se clasează Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copenhaga e cel mai verde oraş din Europa
Copenhaga e cel mai verde oraş din Europa

Cele mai verzi oraşe din Europa pot fi o alternativă mai sănătoasă pentru oricine vrea să evite efectele poluării din marile metropole. Cele mai bune oraşe verzi sunt cele din nordul Europei.

În lume, fiecare oraş este inclus în Green City Index, care măsoară calitatea vieţii din aceste urbi. Fiecare oraş este analizat cu ajutorul a 30 de indicatori, care includ emisiile de dioxid de carbon, clădirile ecologice, transport, apă, aer, dar şi managementul deşeurilor.

Clasamentul realizat de cei de la Siemens include şi Bucureştiul, dar capitala României e pe un loc foarte slab. Suntem pe locul 28 din 30 de oraşe, în urma Bucureştiului în clasamentul celor mai verzi oraşe din Europa fiind Sofia şi Kiev. Înaintea noastră sunt Istanbul, Zagreb sau Praga.

Iată cele mai verzi cinci oraşe din Europa.

Cele mai verzi oraşe din Europa - Amsterdam

În Amsterdam, bicicleta este mijlocul de transport preferat, având şi o infrastructură adaptată acesteia. De asemenea, în 2010 a deschis 19 staţii de reîncărcare pentru maşinile electrice sau pentru motocicletele care nu mai folosesc motoarele pe benzină.

image

Viena

68% din vienezi merg pe jos sau iau transportul în comun. De asemenea, raportul dintre numărul de maşini şi cel al locuitorilor este mult mai bun decât în oraşe ca Bucureştiul.

Cele mai verzi oraşe din Europa - Oslo

În Oslo există proiectul City Bike, care permite rezidenţilor să închirieze biciclete din 100 de staţii din tot oraşul: Ei nu sunt obligaţi să le returneze în acelaşi loc, ci la o altă staţie de biciclete.

image

Stockholm

Deoarece nu sunt mulţumiţi de transportul în comun, suedezii apelează la bicicletă. 70% din locuitorii din Stockholm merg cu bicicleta la muncă, făcând din această urbe una dintre cele mai verzi din Europa.

Cele mai verzi oraşe din Europa - Copenhaga

Copenhaga vrea să devină primul oraş fără dioxid de carbon în 2025. De asemenea, clădirile daneze sunt printre cele mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. De asemenea, Copenhaga vrea să devină capitala unde bicicliştii au cele mai bune condiţii.

Puteţi citi mai multe detalii despre cele mai verzi oraşe din Europa în documentul de mai jos. 

European Green City Index

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite