Cele mai detaliate imagini ale Soarelui, la o rezoluţie fără precedent, transmise de Sonda Solar Orbiter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soare FOTO Agenţia Spaţială Europeană
Soare FOTO Agenţia Spaţială Europeană

Cele mai recente imagini ale Sondei Solar Orbiter arată întregul Soare cu detalii fără precedent. Au fost realizate pe 7 martie, când nava spaţială traversa direct printre Pământ şi Soare, anunţă Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Una dintre imagini, realizată de Extreme Ultraviolet Imager (EUI) este cu cea mai înaltă rezoluţie realizată vreodată a discului complet al Soarelui şi a atmosferei exterioare, coroana.

O altă imagine, realizată de instrumentul Spectral Imaging of the Coronal Environment (SPICE) reprezintă prima imagine completă a Soarelui de acest fel în ultimii 50 de ani şi, de departe, cea mai bună, realizată la lungimea de undă Lyman-beta a luminii ultraviolete care este emisă de hidrogen gazos.

Imaginile au fost făcute când Solar Orbiter se afla la o distanţă de aproximativ 75 de milioane de kilometri, la jumătatea distanţei dintre lumea noastră şi stea.

Telescopul de înaltă rezoluţie al EUI face fotografii cu o rezoluţie spaţială atât de mare încât, la acea distanţă apropiată, este necesar un mozaic de 25 de imagini individuale pentru a acoperi întregul Soare. Realizate una după alta, imaginea completă a fost surprinsă pe o perioadă de mai mult de patru ore, deoarece fiecare mozaic durează aproximativ 10 minute, inclusiv timpul pentru ca nava spaţială să se îndrepte de la un segment la altul.

În total, imaginea finală conţine mai mult de 83 de milioane de pixeli într-o grilă de 9148 x 9112 pixeli. Pentru comparaţie, această imagine are o rezoluţie de zece ori mai bună decât ceea ce poate afişa un ecran TV 4K.

EUI realizează imagini ale Soarelui la o lungime de undă de 17 nanometri, în regiunea ultravioletă extremă a spectrului electromagnetic. Aceasta dezvăluie atmosfera superioară a Soarelui, coroana, care are o temperatură de aproximativ un milion de grade Celsius.

Imaginile au fost realizate pe 7 martie, exact când Solar Orbiter a traversat linia Soare-Pământ, astfel încât imaginile pot fi comparate cu instrumente solare legate de Pământ şi calibrate încrucişat. Acest lucru va facilita compararea rezultatelor de la diferite instrumente şi observări în viitor. 

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite