Cel mai vechi dinozaur din lume, descoperit într-un muzeu
0Cercetătorii au descoperit oasele fosilizate ale unei specii nou identificate, care a trăit cu 15 milioane înaintea tuturor celorlalte găsite până în prezent. Nu a fost nevoie de săpături pentru găsirea dinozaurului primordial, acesta se află de 80 de ani într-un muzeu.
Noua specie a fost numită „Nyasasaurus Parringtoni”, după lacul sud-african Nyassa (în prezent, lacul a fost redenumit, se cheamă Malawi) şi după numele cercetătorului Rex Parrington, de la Cambridge University, care l-a descoperit în urumă cu 80 de ani.
Oasele fosilizate au fost depozitate în arhivele Muzeului de Istorie Naturală din Londra, după ce au foststudiate în anii ’50 şi nu li s-a putut determina vârsta sau specia.
Dinozaurul a trăit în perioada triasicului mijlociu, în urmă cu aproximativ 245 de milioane de ani. El precedă cu 15 milioane de ani epoca de glorie a dinozaurilor. Conform primelor estimări, se crede că nyasasaurul era biped şi doar cu puţin mai înalt decât oamenii, având aproximativ 1,80 – 3 metri.
„Din cele câteva oase conservate, estimăm că Nyasasaurus are trei metri, cu un gât alungit. Estimările se bazează pe comparaţia cu dinozaurii timpurii şi cei înrudiţi ”, a declarat Sterling Nesbitt, cercetător în biologie la Universitatea Washington, pentru „Discovery News”.
Co-autorul studiului, Paul Barret, a adăugat că dinozaurul avea o constituţie relativ fragilă, având o greutate estimată de 20 – 60 de kilograme. Nyasasaurus a trăit în partea de sud a supercontinentului Pangeea.
Identificarea vârstei acestuia sugerează că dinozaurii au apărut, iniţial, ca specii de talie mică şi au ajuns la dimensiuni foarte mari mult mai târziu în evoluţia lor.
Descoperirea aduce schimbări şi în cronologia dinozaurilor, despre care se credea, până acum, că au apărut în urmă cu 230 de milioane de ani. Constituie, de asemenea, un prim pas în aprofundarea evoluţiei speciilor, în general.