Au fost descoperite fragmente din meteoritul care a căzut în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meteoritul a provocat daune în valoare de 33 milioane de dolari FOTO Reuters
Meteoritul a provocat daune în valoare de 33 milioane de dolari FOTO Reuters

Cercetătorii ruşi au descoperit fragmente din meteoritul care a explodat, vineri, deasupra regiunii Chelyabinsk. Bucăţile de rocă spaţială au fost găsite lângă un lac îngheţat din oraşul Cherbakul, potrivit BBC.

Viktor Grohovsky, cercetător la Univesitatea Federală Ural, a declarat, pentru presa din Rusia, că bucăţile de meteorit descoperite conţin aproximativ 10% fier. Oficialii ruşi estimează că explozia meteoritului a cauzat daune de 1 miliard de ruble (aproximativ 33 milioane dolari).

Cerul regiunii Chelyabinsk, situată cam la 1.500km de Moscova, a fost brăzdat, vineri, de dâre de fum lăsate de meteoriţii care au intrat în atmosferă. Unda de şoc provocată de explozia rocilor spaţiale a cauzat spargerea geamurilor pe o suprafaţă de 200.0000 de metri pătraţi iar cioburile au rănit mai mult de 1.000 persoane.

Meteorit pietros

Oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe găsirea de fragmente de meteorit în jurul lacului Chebarkul unde, după incident, a fost găsit un crater cu diametrul de 6 metri.

„Am terminat studiul şi confirmăm că resturile găsite de echipa noastră în zona lacului Chebarkul au proprietăţi de meteorit”, a declarat Grohovsky, specificând că „meteoritul este chondrită, un meteorit pietros care conţine aproximativ 10% fier. Va fi numit, cel mai probabil, meteorit Cherbarkul”.

Şase scafandri au cercetat, sâmbătă, fundul lacului însă nu au găsit nimic iar cercetătorii credeau că va fi nevoie să amâne căutarea.

Oamenii de ştiinţă ruşi spun că meteoritul cântărea aproximativ 10 tone înainte să intre în atmosfera terestră la viteza de 30Km pe secundă. Ei mai spun că meteoritul a încept să se dezintegreze la 30-50Km de pământ. Agenţia spaţială NASA a anunţat că meteoritul avea diametrul de 17m şi că energia eliberată de explozia lui a fost de 500 kilotone. Bomba atomică detonată în Hiroshima în 1945 a eliberat 12-15 kilotone energie.

Astfel de meteoriţi nu cad des în Rusia însă, în 1908, în Siberia, o rocă spaţială a devastat 2.000 km pătraţi de pădure.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite