Agenţia Spaţială Europeană va lansa o navă cu patru braţe, pentru a aduna gunoiul spaţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conceptul navei ClearSpace-1. Foto: ESA
Conceptul navei ClearSpace-1. Foto: ESA

Lansarea misiunii ClearSpace-1 este proiectată pentru anul 2025, când naveta va încerca să recupereze o bucată de deşeu spaţial de mărimea unui satelit de mici dimensiuni.

Numele misiunii vine de la startup-ul elveţian ales de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru a conduce misiunea, ClearSpace. ”Este timpul potrivit pentru o astfel de misiune” a menţionat Luc Piguet, fondator şi CEO al ClearSpace, într-un comunicat.

”Problema gunoiului spaţial este mai presantă ca niciodată. Astăzi, avem aproape 2000 de sateliţi activi în spaţiu şi peste 3000 care nu mai funcţionează. Iar în anii următori, numărul acestora va creşte odată cu introducerea constelaţiilor formate din sute sau mii de sateliţi, pregătite pentru a oferi servicii de telecomunicaţii şi monitorizare din orbita joasă a planetei. Este nevoie de un fel de ”camionetă cu remorcă”, ce ar putea să îndepărteze sateliţii care nu mai funcţionează din zonele cu un trafic intens”, a continuat Piguet.

Misiunea ClearSpace-1 va avea ca ţintă Vespa (Vega Secondary Payload Adapter), o bucată lăsată în urmă de lansarea misiunii Vega în 2013, cu o greutate de 100 de kilograme. Vespa are o formă destul de simplă şi o construcţie solidă, astfel încât constituie o primă ţintă excelentă pentru cele patru braţe metalice ale lui ClearSpace-1.

Problema deşeurilor spaţiale devine din ce în ce mai presantă, pe măsură ce diferite obiecte se adună în orbita planetei, unele dintre ele călătorind la viteze extrem de mari. Acestea pun în pericol atât Staţia Spaţială Internaională, cât şi misiunile cu şi fără echipaj şi sateliţi funcţionali.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite