Spre al treilea vârf al lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex Găvan vrea să-şi treacă în palmaresul de alpinist un nou munte de peste 8.000 de metri înălţime. Alpinistul de 28 de ani pleacă luni în Himalaya, unde va încerca să devină primul român care escaladează vârful Kangchenjunga, de 8.586 de metri înălţime.

Muntele aflat la graniţa dintre Nepal şi India este al treilea din lume ca înălţime şi unul dintre cei mai dificili pentru alpinişti. Alex Găvan va încerca să-l escaladeze în premieră românească. Nu va pleca însă singur în expediţia care începe pe 21 martie şi va dura aproximativ 70 de zile. Va face echipă cu polonezul Pawel Michalski şi cu italienii Mario Panzeri şi Antonello Martines.

Cei patru vor avea nevoie de o lungă perioadă de aclimatizare şi vor începe ascensiunea finală la mijlocul lunii mai. Vor pleca din Nepal, pe partea sud-vestică a muntelui. Alpinistul spune că echipa sa nu va folosi oxigen suplimentar, aşa cum fac majoritatea participanţilor la expediţiile himalayene. La altitudini de peste 7.000 de metri, concentraţia de oxigen din aerul respirat ajunge la o treime din cea de la nivelul mării.

Pericolele expediţiei

„Pe Kangchenjunga, cea mai periculoasă şi dificilă secţiune se întâlneşte chiar în ziua vârfului, la peste 7.800 de metri", explică Alex Găvan. „Pe alocuri, panta îngheţată atinge 55 de grade, ceea ce este extrem de mult la altitudinea respectivă. De asemenea, la peste 8.250 de metri, până aproape sub vârf sunt mai multe porţiuni stâncoase de depăşit. Şi în general, pe traseu sunt greu de găsit porţiuni în care cortul să fie într-adevăr ferit de avalanşe." Alpinistul spune că este convins că muntele îi va oferi şi provocări pe care nu le poate anticipa. „Tot ce pot să fac e să merg acolo antrenat, cu o strategie bine pusă la punct şi să fiu cu mintea deschisă ca să iau deciziile potrivite", adaugă el. 

Alex Găvan a escaladat, în 2006, vârful Cho Oyu (8.201 metri), devenind cel mai tânăr alpinist român care a urcat pe un munte de peste 8.000 de metri. Un an mai târziu, a urcat pe Gasherbrum 1 (8.068 de metri), iar în 2008 a reuşit escaladarea muntelui Makalu (8.463 de metri), al cincilea din lume. În 2009, Găvan a plecat în expediţie pe cel mai înalt munte al lumii, Everest, cu gândul să devină primul român care-l urcă fără oxigen suplimentar. A decis însă să amâne ascensiunea, pentru că şi-ar fi asumat riscuri inacceptabil de mari. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite