Solidaritate: patru lucruri care ne pot ajuta să fim mai buni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dovezile de solidaritate faţă de problemele celor din jurul nostru nu sunt o constantă a contemporanilor noştri, ceea ce aduce în faţa noastră problematică modului în care ar trebui să acţionăm pentru a-i ajută pe cei aflaţi în situaţii delicate.

Absenţa problemelor majore, în special de sănătate, precum şi a celor de altă natură, ne face de cele mai multe ori să fim atenţi doar la propriile vieţi şi micile dificultăţi cotidiene. Cu toate acestea, apariţia neaşteptată în viaţa noastră a unor evenimente nefericite poate duce la schimbarea opticii în care vedem ceea ce se întâmplă.

Psihologul Lisabeth Saunderd Medlock a abordat problematica solidarităţii văzută din perspectiva celui care într-un mod aproape neaşteptat se vede în situaţia de suferi de anumite boli şi care necesită sprijinul moral sau fizic din partea celor apropiaţi.

Vorbind din proprie experienţă, fără a se autovictimiza, Saunders Medlock prezintă modul în care persoanele apropiate de cel aflat într-o situaţie dificilă aleg de cele mai multe ori variantele care ţin mai mult de sfera laşităţii: fuga de persoana cu probleme, apeluri foarte rare sau argumente în care susţin că au uitat de foştii prieteni sau fostele rude pentru că au fost aglomeraţi şi prinşi cu treburile lor.

O categorie total opusă celor menţionaţi este reprezentată de persoanele care aleg să rămână aproape de cei care au nevoie de ajutor, dând dovadă de solidaritate şi respect atât pentru persoanele confruntate cu probleme, dar mai ales faţă de ei înşişi.

Saunders Medlock propune într-o postare din „Huffington Post”  patru lucruri simple pe care persoanele apropiate de cei care au probleme ar putea să le facă.

1.Râmâi în preajmă prin vizite regulate

Discuţiile ca în „vremurile bune” nu trebuie evitate, iar încercarea de a aduce un zâmbet pe chipul celui de lângă tine nu poate decât să vă bucure pe amândoi.

2.Fii sincer în ceea ce priveşte sentimentele tale

Frazele de consolare, goale de conţinut, nu sunt o idee bună. Încearcă să intri în pielea celui confruntat cu probleme şi spune-i părerea sinceră asupra chestiunii în cauză.

3.Gândeşte-te ce poţi face să ajuţi şi de ce ai nevoie

În urma unei analize serioase şi raţionale a situaţiei ştii cum poţi contribui într-un mod pozitiv la ajutorarea celui de lângă tine, gestul tău fiind binevenit, chiar dacă nu este unul major.

4.Învaţă să ai răbdare

Procesele de vindicare, în cazul în care este vorba de persoane cu dizabilităţi, sunt foarte lungi, din acest motiv fiind de nevoie de răbdare şi de o abordare concretă a problemelor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite