Comisarul european Kristalina Georgieva: „Unindu-ne forţele, putem clădi o lume mai sigură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor, Kristalina Georgieva, a realizat un editorial pentru publicul din România, în care descrie experienţele ultimelor luni, în contextul seriei de dezastre naturale care au afectat mapamondul. „Luna trecută, am vizitat Tacloban, în Filipine, imediat după trecerea taifunului Haiyan, cel mai distrugător ciclon care s-a abătut vreodată asupra omenirii.

Celor care aţi văzut ravagiile făcute de taifun la televizor sau pe internet, pot să vă spun că, la faţa locului, amploarea dezastrului era şi mai tulburătoare. Imaginile m-au făcut să reflectez asupra lumii în care trăim, o lume în care sporirea bogăţiei mondiale merge mână în mână cu accentuarea fragilităţii acesteia.

Schimbările climatice, creşterea demografică şi urbanizarea rapidă au ca efect intensificarea frecvenţei şi agravarea dezastrelor naturale. 

Costul global al acestora este prohibitiv: pentru prima dată, timp de trei ani la rând, prejudiciul economic mondial datorat dezastrelor naturale a depăşit 100 miliarde de dolari – peste 70 de miliarde de euro.

Nimeni nu este imun în faţa acestei realităţi. Anul trecut, uraganul Sandy a reuşit să paralizeze unul dintre cele mai mari oraşe din cel mai puternic stat al lumii. În 2011, valul tsunami Tohuku şi accidentul nuclear care a urmat acestuia au adus economiei japoneze un prejudiciu de aproximativ 4% din PIB.

Dezastrele naturale nu se opresc la porţile Europei. În Uniunea Europeană, acestea au provocat în jur de 100.000 de decese în ultimul deceniu. 

Conform estimărilor, pierderile datorate inundaţiilor din aceasta vară se ridică la 13,5 miliarde de euro. Inundaţiile au fost, probabil, cel mai costisitor dezastru din istoria Germaniei.

Suntem cu toţii din ce în ce mai vulnerabili. Se estimează că, până în 2050, populaţia urbană expusă la cutremure şi furtuni nimicitoare va depăşi dublul valorii actuale, atingând 1,5 miliarde de persoane. Este evident că instrumentele noastre de răspuns în situaţii de criză trebuie consolidate. În cursul ultimilor 20 de ani, UE şi-a dezvoltat capacitatea de răspuns în caz de dezastre majore, atât în interiorul, cât şi în exteriorul frontierelor sale.

Mecanismul de protecţie civilă al UE coordonează asistenţa oferită de cele 32 de state participante. Acesta permite asigurarea unui răspuns mai eficient, care să satisfacă nevoile reale de pe teren. Se evită astfel dublarea eforturilor şi suprapunerea ajutoarelor oferite.“

de Kristalina Georgieva

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite