Dragoste la prima vedere, doar o iluzie a memoriei noastre?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragostea la prima vedere pare să fie un truc al minţii noastre, pentru a ne furniza povestea pe care o dorim FOTO Shutterstock
Dragostea la prima vedere pare să fie un truc al minţii noastre, pentru a ne furniza povestea pe care o dorim FOTO Shutterstock

Memoria rescrie constant trecutul nostru, pe care îl îmbunătăţeşte cu noile experienţe ale prezentului. Această teorie exclude, printre altele, şi posibilitatea îndrăgostirii la prima vedere.

Toţi romanticii vor privi cu scepticism ştirea care anunţă că, cel mai probabil, te-ai îndrăgostit de jumătatea ta cu ajutorul unei retrospective mentale, potrivit oamenilor de ştiinţă. 

Aceştia susţin că memoria noastră rescrie în permanenţă trecutul nostru, adaptând-o cu înţelepciunea ultimelor experienţe de viaţă. Lucru care înseamnă că nu ne putem baza pe amintirile noastre, iar dragostea la prima vedere poate fi doar o născocire a imaginaţiei noastre. 

Doctorul Donna Jo Bridge, de la Universitatea de Medicină din Chicago, a ajuns la această concluzie după realizarea mai multor teste pe memoria pacienţilor. 

„Când îţi aminteşti cum ţi-ai cunoscut partenerul, îţi revine o senzaţie de euforie şi de dragoste. Dar acestea sunt doar proiecţii ale sentimentelor de acum asupra întâlnirii originale cu acea persoană”, spune aceasta. 

Cu alte cuvinte, fenomenul care a dat naştere filmelor, cărţilor şi poveştilor de dragoste din toată lumea, este cel mai probabil să fie un rezultat trucat al minţii noastre. 

Bridge a testat memoria unui grup de femei şi bărbaţi, pentru început. Aceştia au fost rugaţi să ţină minte poziţia unui obiect pe monitorul calculatorului, chiar şi după ce imaginea de fundal urma să fie schimbată. 

Aşa a descoperit că atunci când oamenii ţineau minte o poziţie greşită, rămâneau la alegerea lor, chiar şi când erau puşi faţă în faţă cu răspunsul corect. 

„Memoria lor a îmbunătăţit informaţia existentă adăugând una nouă în amintirea existentă deja”, a explicat doctorul Bridge. 

„Memoria noastră nu este ca o cameră video care înregistrează nişte cadre, imposibil de schimbat după. Memoria noastră schimbă evenimentele pentru a crea poveşti care să se potrivească lumii noastre prezente. Este construită să fie mereu actuală”, a explicat ea. 

Această informaţie schimbă situaţia în cazul martorilor la diverse crime. „Faptul că memoria noastră este construită să se schimbe în permanenţă nu ne face nişte martori de încredere”, explică ea. 

Joel Voss, co-autor al studiului, susţine că ideea unei memorii perfecte este un mit. 

„Tuturor le place să se gândească la memorie ca la un instrument care ne permite să ne aducem aminte de copilărie sau de evenimentele de săptămâna trecută. Dar memoria noastră este construită să ne ajute să luăm cele mai bune decizii pentru noi, pe moment, de aceea se reorganizează mereu”, spune acesta.

Citeşte şi:

Homosexualitate şi normalitate (I) Părinţii

Prietena mea

Reacţia emoţionantă a unui băiat care aude o melodie de dragoste

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite