Revoluţia 4G, în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iPhone 5 construit special pentru Europa este singurul care va funcţiona în reţelele 4G locale
iPhone 5 construit special pentru Europa este singurul care va funcţiona în reţelele 4G locale

România a devenit prima ţară din Europa Centrală şi de Est care a acordat licenţe pentru transfer de date de generaţia a patra.

Marii producători de telefoane inteligente au luat-o cu mult înaintea operatorilor de telefonie mobilă în ceea ce priveşte performanţele promise. Astfel, atât Samsung, cât şi Nokia sau Apple cu noul iPhone 5 promit tehnologie 4G sau 4G LTE însă majoritatea ţărilor lumii nu dispun de infrastructura necesară asigurării implementării acestei tehnologii.

Astfel, în SUA, trei mari reţele de telefonie dispun de 4G sau 4G LTE însă presa americană a relatat în repetate rânduri că există suficiente erori de funcţionare ale serviciului. În plus, chiar şi Apple a fost nevoit să lanseze două modele diferite de iPhone 5 compatibile cu reţelele disponibile în SUA.

De asemenea, în Europa, doar Marea Britanie şi Germania pot oferi această conexiune, însă terminalele care ar suporta tehnologia 4G nu sunt în totalitate compatibile cu reţelele respective. De altfel, la lansarea noului iPad în martie 2011, Apple a fost îndelung criticată pentru că a promis conexiune LTE în Europa, când aceasta era disponibilă doar în SUA şi Canada.

Acum, iPhone 5 va fi comercializat şi în varianta de conexiune pe banda de 1.800 MHz, compatibilă cu o parte a frecvenţelor deţinute de operatorii de telefonie mobilă din Europa.   Autoritatea de reglementare în comunicaţii ANCOM a încheiat luni licitaţia pentru benzile de radiofracvenţă din România, fapt care a făcut loc pe piaţă pentru tehnologiile 4G şi 4G LTE. Astfel,  Orange România, Vodafone Cosmote a câştigat licenţe în banda de 800 MHz, de 900 MHz, de 1.800 MHz, respectiv 2.600 MHz.

Deja Orange a anunţat că până la sfârşitul anului va lansa serviciului de transfer de date de mare viteză. „Serviciile 4G vor fi disponibile în frecvenţa de 1.800 MHz şi va permite viteze mai ridicate de acces la Internet. Clienţii Orange vor accesa serviciile 4G prin intermediul unor modemuri care se vor conectata la tablete şi laptopuri" , a declarat, luni, Jean-Francois Fallacher, directorul general al operatorului. Potrivit acestuia, din aprilie 2014, operatorul va oferi serviciile de generaţia a patra şi în frecvenţele de 800 MHz, respectiv 2.600 MHz.

De asemenea, reprezentanţii Vodafone România au declarat că vor lansa servicii 4G la începutul anului viitor. „Deja am obţinut o licenţă 4G de teste şi, în perioada imediat urmatoare, vom începe să efectuăm teste în reţeaua noastră", a declarat Inaki Berroeta, CEO Vodafone România.

4G şi 4G LTE

Ambele denumiri sunt folosite pentru a define internetul de mare viteză, superior celui de generaţia a treia - 3G. LTE sau Long Term Evolution, deşi teoretic oferă tot viteză de transfer superioară, depăşeşte în performanţe 4G. Acesta este şi motivul pentru care operatorii de telefonie mobilă au început déjà să facă distincţia între 4G şi 4G LTE, însă, pe viitor, toate reţelele vor fi LTE.

info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite