Reînnoirea jurămintelor de nuntă: „răgazul destinat bilanţului emoţional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din ce în ce mai multe cupluri aleg să-şi reînnoiască jurămintele de credinţă. FOTO Shutterstock
Din ce în ce mai multe cupluri aleg să-şi reînnoiască jurămintele de credinţă. FOTO Shutterstock

Ca orice pereche a cărei atmosferă încă mai este întreţinută de puterea iubirii, artista Mariah Carey şi soţul ei, Nick Cannon, şi-au reînnoit pentru a cincea oară jurămintele de credinţă, la începutul lunii mai. Şi pentru români reînnoirea jurămintelor a devenit un obicei din ce în ce mai comun. Psihologul Keren Rosner explică importanţa acestui ritual în viaţa de cuplu.

Interpreta hitului „All I want for Christmas Is You“ şi prezentatorul emisiunii „America’s Got Talent“, Nick Cannon, şi-au reînnoit jurămintele de căsătorie, în parcul de distracţii Disneyland, din California, potrivit „The Independent“. Cei doi urmează acest ritual încă din 2008, atunci când au ales să-şi facă nunta într-un cadru restrâns, în Bahamas.

Cuplul american nu este singurul care respectă această tradiţie, lista fiind completată şi de actorul Matt Damon şi soţia sa, Luciana Barroso. Cei doi şi-au declarat iubire veşnică în St. Lucia, în aprilie, la aproape un an de la nuntă.   

Desigur, au existat şi cazuri mai puţin fericite. Manechinul de top Heidi Klum şi cântăreţul Seal şi-au spus adio după şapte ani de mariaj, pe durata cărora şi-au reînnoit jurămintele de credinţă periodic.

Fie că vorbim de un ritual sau un moft al celebrităţilor, reînnoirea jurămintelor este, cu siguranţă, un eveniment apreciat şi practicat de oameni din toată lumea. 

Cum pozează România?

Dacă pe plan internaţional impactul acestui fenoment este mult mai puternic, în România lucrurile sunt un pic diferite. „Ritualul reînnoirii jurămintelor este practicat, dar nu cunoaşte o evoluţie asemănătoare celei din străinătate“, susţine psihologul Keren Rosner.

Specialista spune că la un moment dat a consiliat o pereche care traversa o situaţie de criză şi i-a încurajat să apeleze la o ultimă soluţie pentru salvarea căsniciei lor. „Se iubeau şi îşi doreau ca relaţia lor să funcţioneze, dar se confruntau cu diverse probleme. La final s-au decis să-şi reînnoiască jurămintele şi au mers la un preot. Soţia a luat această decizie, inspirată fiind de o scenă dintr-un film“, punctează Rosner.

Întrebată care este impactul acestui gest devenit obicei asupra unei relaţii, psihologul punctează că acest eveniment poate fi comparat cu un bilanţ sentimental. „Este un moment de regăz pe durata căruia partenerii analizează cum a decurs relaţia lor şi care sunt oportunităţile de viitor“, crede experta. „Are o importanţă majoră la nivel afectiv. Partenerii retrăiesc emoţiile resimţite la nuntă, iar acest lucru îi determină să găsească energia pentru a reîmprospăta relaţia“, spune psihologul.

O senzaţie asemănătoare a trăit-o şi Keren Rosner, după cum a mărturisit, la aniversarea nunţii de aur a bunicilor ei. „Ne-am adunat cu toţii în jurul unei mese, am vorbit şi am depănat amintiri. Evenimentul s-a desfăşurat asemenea unui film al vieţii lor“, afirmă specialista, cu emoţie în glas.

De cele mai multe ori, cuplurile care aleg să-şi reînnoiască jurămintele urmează un traseu familar. „Perechea va alege, poate, aceleaşi aranjamente florale şi bijuterii, dar va schimba rochia de mireasă. De ce? Soţiile sunt convinse că nu mai încap în ea“, a glumit pastorul Axon, citat de publicaţia britanică. 

Axon este de părere că această ceremonie este declanşată, în unele cazuri, de o perioadă „neagră“ pe care perechea o traversează. „Am cunoscut persoane care se confruntau cu infidelitatea partenerilor, iar reînnoirea jurămintelor de credinţă le-a readus pacea în viaţa conjugală“, spune specialistul.

„Simbolul acestor jurăminte se referă la recunoaşterea tuturor sacrificiilor şi actelor de iubire desfăşurate zi de zi, dar care, într-o lume haotică, trec neobservate“, a conchis Axon, precizând că fiecare gest frumos, oricât de mic ar fi, are o importanţă colosală în viaţa conjugală.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite