Rase de pisici care au dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rase de pisici care au disparut. FOTO Sumxu
Rase de pisici care au disparut. FOTO Sumxu

Oregon Rex şi Sumxu sunt două rase de pisici care au dispărut. Prima dintre ele nu mai există din 1972, iar ultimul exemplar Sumxu a fost semnalat în 1938.

Rase de pisici care au dispărut: Sumxu (Pisica urechi pleoştite/căzute)

Denumită în mod eronat Sumxu, acest tip de felină cu urechi pleoştite a fost descoperit în China, fiind una dintre rasele de pisici care au dispărut. A fost descrisă pentru prima dată între 1612-1659 de misionarul Michael Boym, în cartea sa ilustrată cu desene „Flora Sinensis“ (1656), fiind denumită „Sum Xu”, care era echivalentul portughez pentru „songshu“, cu referire la o specie de veveriţă. Însă, în ciuda faptului că desenul lui Boym seamănă cu o veveriţă, acesta se referea la o felină cunoscută ca Pisica urechi Pleoştite/Căzute, botezată astfel din cauza aspectului său. Sumxu a fost descoperită în zona Pekin, iar după ce a fost dusă şi în alte colţuri ale lumii, în 1796, a fost considerată o curiozitate.

Omul de ştiinţă german, Athanasius Kirchers, membru al Ordinului iezuit,a realizat o gravură în cartea intitulată „China Monumentis, Qua Sacris qua Profanis" (1667) în care înfăţişează Sumxu (foto jos) ca fiind un animal domestic similar cu o pisică rară, extrem de valoroasă şi de apreciată pentru îndârjirea cu care vâna şoareci. 

rase de pisici care au disparut
rase de pisici care au disparut

După informaţiile oferite de iezuitul italian Martino Martini, în lucrarea Novus Atlas Sinensis, din 1655, aceasta ar fi avut blana bogată, lungă şi albă, iar urechile lungi şi căzute. Ultimul exemplar Sumxu a fost semnalat în 1938, fiind una dintre puţinele rase de pisici care au dispărut. Ulterior s-a avansat ipoteza că această rasă de pisică ar fi avut acest aspect din cauza unei mutaţii genetice similare cu cea descoperită la rasa de pisici Scottish Fold.

Rase de pisici care au dispărut: Oregon Rex

Oregon Rex a apărut la mijlocul anilor 20, în SUA, în urma unei mutaţii genetice spontane, care a făcut ca părul ondulat, chiar creţ, să fie o caracteristică definitorie pentru această rasă. Aceasta avea un corp firav şi prelung, coada era subţire şi lungă, iar picioarele graţioase, cu labe mici. 

Chiar dacă ultimul exemplar din rasa Oregon Rex (foto jos) a fost semnalat în 1972 (dispariţie cauzată de numeroasele împerecheri cu alte rase de feline), fiind una dintre rasele de pisici care au dispărut, există şi azi alte rase care prezintă această particularitate, urmare a aceluiaşi tip de mutaţie, un exemplu fiind Selkirk Rex. Pentru că Selkirk Rex are un strat mai gros de blană, ea mai este numită şi „pisica cu blană de oaie“.Alte pisici cu părul ondulat sunt Devon Rex şi Cornish Rex, dar în cazul lor este vorba despre existenţa unei gene recesive.

FOTO viovet.co.uk

rase de pisici care au disparut
rase de pisici care au disparut
Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite