Nu eşti atât de deştept pe cât crezi. Cum percepţia propriilor talente este mult deasupra performanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au descoperit că majoritatea oamenilor sunt încrezători în talentul oratoric, datorită reacţiilor primite din jur. Acest lucru le distorsionează percepţia în privinţa celorlalte abilităţi care sunt supraestimate, de cele mai multe ori.

Pentru cei care deja nu-şi mai suportă colegul plin de sine studiul vine ca o veste bună. Acesta nu este atât de talentat pe cât îi place să spună şi să creadă, dacă este să dăm crezare ultimei cercetări în materie. 

Potrivit acesteia, percepţiile pozitive ale oamenilor asupra propriei persoane sunt, de cele mai multe ori, lipsite de proporţiile realiste şi depăşesc cu mult performanţele, potrivit „Daily Mail”.  

Cercetătorii Ethan Zell and Zlatan Krizan, care au vrut să înţeleagă sistemul oamenilor de auto-evaluare al abilităţilor, au analizat dacă tipul sarcinii şi nivelul performanţei acesteia au vreo influenţă asupra corectitudinii auto-evaluării. 

Studiul, publicat în „Perspectives on Psychological Science”, a valorificat auto-evaluarea unui anumit tip de abilitate, fie academică sau atletică, precum şi non-verbală. Astfel, aceştia au descoperit că oamenii sunt cei mai încrezători în abilităţile de vorbire, academice sau profesionale, pentru că din aceste zone primesc cele mai multe reacţii. 

Totuşi, rezultatele arată că aceştia nu evaluează sau cântăresc corect alte abilităţi, precum cele non-verbale, ceea ce îi lasă cu percepţii nerealiste asupra propriilor puteri. 

Zell şi Krizan speră ca studiul lor să ajute la îmbunătăţirea sistemelor de auto-evaluare prezente în companii, fapt care ar încuraja o atmosferă mai onestă şi lipsită de egocentrism. 

Citeşte şi:

Bărbaţii chiar sunt mai egocentrici decât femeile

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite