Modificări extreme ale corpului: până unde merge dorinţa unora de a fi unici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transformările corporale sunt noua tendiţă în rândul tinerilor. FOTO Shutterstock
Transformările corporale sunt noua tendiţă în rândul tinerilor. FOTO Shutterstock

Modificările corporale au devenit populare încă de când oamenii au început să-şi dea seama cum pot să-şi străpungă pielea cu lemne sau oase. În prezent,  însă, în rândul comunităţilor care apelează la schimbări radicale tendinţele sunt şocante uneori, fiind duse la extrem.

Shannon Larratt, fondator al site-ului BME modificări asupra corpului, a oferit pentru „io9” o perspectivă asupra modului în care se vor schimba aceste tendinţe în viitor. 

transformari corporale E youtube

Larratt este un bun cunoscător al acestui domeniu, în ultimii 20 de ani făcându-şi numeroase tatuaje, piercinguri, cicatrici, implanturi şi modificări chirurgicale. 

El a proiectat mai multe bijuterii şi echipamente folosite în procedurile sale, multe dintre acestea fiind inventate chiar de el. Larratt este, de asemenea, inventatorul primei injecţii cu cerneală pentru tatuarea globului ocular.

După interviul cu Larratt a devenit destul de evident faptul că viitorul oferă multiple posibilităţi ciudate pentru cei dispuşi să-şi modifice corpul. Aceştia poartă numele de body modders, fiind cunoscuţi ca persoane pasionate de arta tatuajului şi a piercingurilor.

transformari corporale A youtube

Care este legătura între body modders şi biohackeri

Biohackerii nu sunt diferiţi de ceilalţi adepţi ai modificărilor corporale decât prin prisma faptului că experimentează tot felul de schimbări privind ADN-ul şi alte aspecte genetice. 

Atunci când aduci o modificare asupra corpului tău trebuie să te gândeşti că este ceva pe termen lung sau chiar permanent.  În realitate, biohackerii sunt mult mai preocupaţi de funcţie decât de formă, iar asta îi deosebeşte de ceilalţi pasionaţi de schimbări. Arta tatuajului este procedeul cel mai cunoscut şi care a avut cel mai mare impact asupra oamenilor. 

Una dintre transformările care au atras atenţia biohakerilor  sunt implanturile RFID (identificare prin radio-frecvenţă). Acestea sunt mici cipuri RFID îmbrăcate într-un înveliş de sticlă, care conţin un număr de identificare. 

Există şi persoane care au profitat de această tehnologie pentru a-şi crea sisteme de acces fără cheie la casă ori maşină.

Pe lângă pasionaţii de RFID există şi cei care îşi fac implanturi cu electronice. Comunitatea medicală a dat startul unor astfel de proceduri, dar care sunt benefice pentru sănătate (ex. stimulatoarele cardiace). Biohackerii încep să recupereze teren şi în acest domeniu în care încă se află la început.

Implanturile electronice

În zilele noastre, tot mai mulţi oameni din comunitatea body modders au o vastă experienţă în ceea ce priveşte implanturile complexe. Numărul de persoane interesate de implanturi a crescut suficient de mult, la fel şi numărul tehnicilor de implantare.

„Mi-am dorit dintotdeauna să am implantat în mână un ceas electronic. Am fost un mare fan al ceasurilor LED”, povesteşte Shannon Larratt.

Efectuarea unui astfel de implant ar fi o tehnică destul de simplă. Dispozitivul trebuie să fie cât de mic posibil. Chiar dacă implanturile pot fi destul de mari, ele trebuie să fie foarte subţiri pentru a fi nedetectabile decât la atingere. 

Aşadar, pentru a-ţi monta un ceas electronic, ţi se va pune sub piele un mic pacheţel care conţine componentele de electronică, iar LED-urile îţi vor lumina pe sub piele. 

Soluţii există chiar şi atunci când se termină bateria, putând fi folosită încărcarea inductivă ori cea wiriless.

Organismul poate respinge aceste corpuri străine?

După ce sunt construite,electronicele trebuiet făcute să devină biocompatibile. De aceea este important ca acest pas să primească toată atenţia din partea cuiva cu destulă experienţă. În caz contrar, dacă există chiar şi cel mai mic  contact între corp şi sistemul electronic consecinţele medicale ar putea deveni dezastruoase. 

Aşa că pentru a evita astfel de situaţii, magnetul sau  dispozitivul electronic este învelit într-un strat de silicon inert biologic

Care sunt riscurile?

 

Toate aceste schimbări nu sunt lipsite de riscuri. Dacă dintr-o baterie se scurge lichid şi picăturile trec prin silicon, atunci produsele chimice nocive ar putea fi eliberate în organism. Chiar şi în cel mai bun caz, implantul va trebui să fie în cele din urmă eliminat. 

Implanturile magnetice din vârful degetelor

Implanturile magnetice sunt o nouă modă în rândul adepţilor de transformări extreme, existând cel puţin 1.000, estimează Larrat. Magnetul se deplasează sau vibrează atunci când este expus la câmpuri magnetice sau electromagnetice. 

Acest lucru poate fi simţit de nervii care sunt folosiţi la atingere, nervi care sunt extrem de sensibili în vârful degetelor. Magneţii sunt implantaţi mai degrabă în partea laterală a degetului decât central, astfel încât să nu afecteze funcţia. Aceştia sunt destul de mici, având un volum comparabil cu un bob de orez nefiert.

„Toate aceste senzaţii pe care le simţi sunt procesate la nivelul subconştientului şi îţi dau impresia că ai un al şaselea simţ. Este greu de descris cât de  minunată este senzaţia. 

Electromagnetismul este o parte atât de importantă a lumii moderne şi totuşi mulţi o ignoră. Dintre toate schimbările prin care am trecut, magneţii sunt favoriţii mei.  Am adoptat această tehnică de peste şapte ani, iar dacă nu i-aş mai avea cred ca m-aş simţi orb”, mărturiseşte Shannon Larratt.

Cum este viitorul pentru pasionaţii de body modders?

Tendinţe

transformari corporale D youtube

Modificările aduse asupra corpului sunt într-o continuă schimbare. Visul adepţilor de modificări extreme este să se ajungă la inginerie genetică şi la construirea de noi părţi ale corpului. Nu am nicio îndoială că pe viitor va avea loc o fuziune între om şi maşină. 

Se fac progrese masive de la an la an, pe viitor existând posibilitatea de a ajunge să poţi „tipări” noi organe şi părţi ale corpului la o imprimantă 3D, gata să fie implementate şi integrate în organism.

„Corpul uman are un viitor foarte interesant, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Oamenii au ajuns la un punct în care sunt capabili să controleze destinul lor biologic, fiind stăpâni nu doar pe propria sănătate, ci şi pe propria morfologie.

transformari corporale C youtube
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite