Moartea prin ochii copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii încep să înţeleagă decesul după ce depăşesc vârsta de 3 ani FOTO Reuters
Copiii încep să înţeleagă decesul după ce depăşesc vârsta de 3 ani FOTO Reuters

La ce vârstă încep copiii să înţeleagă moartea? Cum le explici celor mici că nu-şi vor mai vedea apropiaţii? Există soluţii care să-i trezească la realitate? Sunt doar câteva dintre întrebările, vechi de mii de ani, cu răspunsuri mai mult sau mai puţin clarificatoare. Psihologii din întreaga lume au încercat să facă lumină asupra acestui subiect pe cât de natural, pe atât de sensibil.

Specialiştii din domeniul neurologiei s-au arătat preocupaţi de această temă încă din anul 1934, atunci când a fost realizat primul experiment ce analiza reacţiile copiilor la traume. Astfel, un grup de medici ai spitalului de psihiatrie Bellevue din New York a filmat reacţiile manifestate de câţiva subiecţi de sex masculin, după ce o păpuşă a picat pe podea.

Ipotezele lor au fost preluate, ulterior, de către Maria Nagy, un psiholog din Ungaria. După cel De-al Doilea Război Mondial,  ea a intervievat aproape 400 de copii care trăiau în Budapesta, rugându-i să răspundă la întrebarea „Ce este moartea?“.

Tocmai în anul 1984, cercetătorii au reuşit să publice un studiu, citat de „National Geographic“, care aduna teoriile formulate până atunci şi definea moartea, folosindu-se de trei atribute: ireversibil, nonfuncţional şi universal.

Prima teorie vorbea despre faptul că moartea este ireversibilă. Nu există resurecţie. „Copiii cu vârsta sub 3 ani nu pot înţelege acest lucru. Ei vor vorbi despre o persoană decedată ca şi cum aceasta ar dormi sau ar fi plecat într-o vacanţă. Capacitatea lor de a înţelege că moartea vine la pachet cu un sfârşit de drum apare pe la vârsta de 4 ani“, au explicat specialiştii.

Celălalt aspect legat de moarte este înţeles un pic mai târziu, la vârsta de 5, respectiv 6 ani.

„«Nonfuncţionalitatea» se referă la faptul că trupul uman nu mai are necesităţi. Lipsiţi de puterea de conştientizare a acestui fapt, copiii vor răspunde pozitiv la întrebări precum «Poate o persoană decedată să mănânce sau, din contră, să aibă sentimente»?“, punctează experţii. 

Cum le explici celor mici că nu-şi vor mai vedea apropiaţii? Încearcă să lămureşti acest al doilea aspect referitor la inexistenţa nevoilor umane, sfătuiesc aceeaşi specialişti.

Cel din urmă atribut al decesului este legat de universalitatea sa. „Fiecare fiinţă vie îşi găseşte, la un moment dat, sfârşitul. Fie că este vorba de plante, animale sau de oameni. Termenul de garanţie «expiră» la fiecare dintre cazuri“, amintesc autorii studiului.

Fără să înţeleagă acest lucru până la o anumită vârstă, cei mici au impresia că unele grupuri de persoane sunt nemuritoare. Spre exemplu, unii dintre ei cred, cu convingere, că propriii părinţi, profesori şi chiar ei însişi nu vor fi atinşi vreodată de moarte. „Chiar şi atunci când conştientizează acest ultim aspect, copiii au tendinţa de a spune că moartea îi va atinge într-un viitor îndepărtat, tocmai la bătrâneţe“, completează cercetătorii.

Desigur, aceste teorii nu pot fi valabile în toate cazurile, după cum însăşi experţii precizează. „Micuţii înţeleg acestă cruntă realitate atunci când suferă o traumă majoră, precum moartea unuia dintre părinţi“, au conchis cercetătorii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite