Marele dezgheţ sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult sex şi mai puţine sentimente! Sub acest slogan s-a declanşat noua revoluţie sexuală pe care o trăiesc românii după ce au experimentat amorul cu lumina aprinsă. Libertatea sexuală înseamnă fantezie, jucării, masaj erotic, mai multă inventivitate. Dar se poate transforma şi în infidelitate, sex neprotejat sau schimb de parteneri.

Când actriţa Sophia ­Loren a întrebat-o pe bunica ei, Luisa, când şi-a pierdut interesul pentru sex, se spune că femeia în vârstă de 80 i-ar fi zis: „Draga mea, nu-ţi pot răspunde încă la această întrebare. Va trebui să o pui cuiva mai bătrân decât mine".

E greu de crezut că româncele trecute de 80 de ani ar furniza acelaşi răspuns, mai ales că „dezgheţul" sexual s-a produs treptat după căderea comunismului. Dar e sigur că nepoatele şi nepoţii lor nu se sfiesc deloc să vorbească şi să facă sex! Chiar dacă de cele mai multe ori „emanciparea" femeilor începe cu acceptarea fanteziilor bărbaţilor.

„Sexualiatea este un lucru firesc şi normal, dacă este însoţită de dragoste sau măcar de ceva sentimente - căci nu suntem animale. Cu persoana pe care o iubeşti poţi să încerci absolut orice îţi trece prin cap, dacă şi ea acceptă, fără să faci tam-tam pe acest subiect. Chiar dacă limitele depind de cei doi, totul trebuie să se consume în intimitate", spune Liana (26 de ani). Tânăra mai crede că şi „sexul se face cu măsură".

„Atunci când o faci în fiecare zi, îţi pierzi interesul şi începi să cauţi ceva nou în altă parte." Pentru Liana şi pentru alte femei de vârsta ei, sexul nu se mai face cu lumina stinsă, dar normalitatea încetează atunci când jocul dintre parteneri trece dincolo de cuplu.

Femeile, egalele bărbaţilor

Chiar dacă nu încearcă să o imite pe frivola Samantha din „Sex and The City", tinerele din ziua de azi sunt mai îndrăzneţe decât mamele sau bunicele lor, viaţa lor sexuală încetând să mai fie un tabu. „În mod cert lucrurile au evoluat!", recunoaşte ­Albert Kiss, unul dintre organizatorii Eros Show, eveniment care şi-a consumat anul acesta a şaptea ediţie. Vede asta în fiecare an la cei care vizitează târgul.

„Acum, românii sunt mult mai deschişi subiectului- e adevărat că e tot mai uşor să obţii informaţiile care te interesează (de pe internet, din media, din cărţi)", explică ­Albert Kiss, care se bazează pe datele pe care le poate obţine de la publicul care frecventează Eros Show.

„Trendul ascendent al celor care au trecut pragul evenimentului confirmă spusele mele. Ca în orice business există o nişă, iar la noi ea este reprezentată de persoane moderne, informate şi doritoare de nou. Şi nu mă refer numai la bărbaţi, diferenţa dintre ei şi femei fiind una foarte mică", spune Kiss.

Cine deţine controlul?

Din experienţa sa de cabinet, psihoterapeutul Ramona ­Covrig a observat că „relaţiile sexuale între parteneri stau în acest moment sub semnul luptei pentru putere , ceva de genul «care pe care» sau «cine conduce»". Atât bărbaţii, cât şi femeile se luptă pentru supremaţie, ambele sexe dorindu-şi să obţină maximum de plăcere într-un timp cât mai scurt şi, adeseori, cu cât mai puţin efort emoţional.

„Implicarea emoţională scade în favoarea sexului fizic - «sexul ca sport», «sexul ca act în sine». Se vizează cantitatea şi nu calitatea. Sunt dorite relaţiile superficiale, de o noapte, în defavoarea relaţiilor cu implicare emoţională", explică psihoterapeutul.

Chiar dacă atunci când vin la psihoterapie cele mai multe femei recunosc că deţin un vibrator, nu toate apelează la jucării sexuale, spune specialistul în comportament uman.

„Regula e că bărbatul este cel care-i insuflă femeii dorinţa de a experimenta şi practici sexuale deviante, cum ar fi sexul în grup sau schimbul de parteneri. Dar cel mai des întâlnită plângere a partenerei de cuplu este dorinţa lui de a face sex cu cineva din cercul intim al acesteia (sora, prietena, colega, educatoarea, maseuza...). Unele femei recunosc că acceptă asemenea practici motivând că doresc astfel să-şi controleze partenerul", explică Ramona ­Covrig. O parte dintre relaţiile de cuplu în care au loc astfel de practici sfârşesc şi pe canapeaua din cabinetul ei de psihoterapie sau la avocatul angajat pentru divorţ.

"Cel mai des întâlnită plângere a partenerei de cuplu este dorinţa bărbatului de a face sex cu cineva din cercul intim al acesteia. Unele femei acceptă ca să-şi controleze partenerul."
Ramona Covrig
psihoterapeut

Dorinţele care alimentează o industrie

Jucării pentru oameni mari

Apetitul sexual în creştere este uşor de ilustrat prin bilanţurile furnizate de organizatorii Eros Show, cel mai mare eveniment de profil ­care are loc anual în România. De la prima sa ediţie, din 2005, numărul vizitatorilor care i-au trecut pragul s-a dublat, suprafaţa expoziţională crescând de patru ori (de la 289 de metri pătraţi, în 2005, la 1.200 de metri pătraţi, în 2010).

Chiar dacă nu pot indica exact ce-şi doresc românii în materie de sex, organizatorii de show-uri erotice susţin că, de mai bine de cinci ani, se străduiesc să pregătească evenimente „unde vizitatorii se pot informa, de unde pot cumpăra şi pot admira lucruri cu care nu interacţionează prea des în viaţa de zi cu zi".

Aglomeraţie la sex-shopuri...

Reprezentanţii firmei care se ocupă din 2005 de Eros Show se mândresc că au adus în fiecare an la Bucureşti „ultimele tendinţe" în domeniu. Printre noutăţile de care ­s-au putut bucura vizitatorii se numără „inelul vibrator", care a avut un stand propriu la Eros Show Bucureşti 2007, imediat după lansarea de la Berlin. Eros Show a însemnat în fiecare an şi invitaţi recunoscuţi în industria ­sexului - cum ar fi Ciocciolina - în 2006, Sofia Gucci, Maria Bellucci sau starleta autohtonă Ginger Devil.

„Vizitatorii vin în primul rând pentru show-uri. Vedetele internaţionale, alături de starurile noastre au reuşit la fiecare ediţie să întreţină atmosfera fierbinte. Aglomeraţia cea mai mare a fost în standurile sex-shopurilor, de unde femeile şi-au cumpărat diferite modele de vibratoare sau lenjerie intimă, iar bărbaţii se interesau cel mai mult de cătuşe, costume sexy pentru partenere, suplimente şi prezervative", spune Albert Kiss, partener în firma organizatoare.

... şi pe canapeaua psihologului

Odată cu interesul tot mai mare pentru sex, românii au devenit tot mai conştienţi de sine ca fiinţe sexuale, iar solicitările pentru psihoterapia sexualităţii pe probleme legate de tulburări sexuale sunt făcute în egală măsură şi de femei, şi de bărbaţi, după cum a observat psihoterapeutul Ramona Covrig.

„Femeile solicită mai des intervenţie terapeutică pentru lipsa orgasmului, ceea ce este o revoluţie (înainte, femeia accepta situaţia), iar bărbatul solicită tratament pentru ejaculare precoce, impotenţă sau anorexie sexuală. Psihologic vorbind, cu cât femeile solicită mai mult sex, cu atât bărbaţii dezvoltă ejaculare precoce sau impotenţă - ipotetic vorbind, se poate discuta despre un protest neconştientizat împotriva supra-emancipării femeii în domeniul psihosexualităţii", explică psihoterapeutul.

Femeie

Lenjerie şi jucării

Este interesată mai degrabă de lenjerie şi de jucării erotice, cel mai vândut produs fiind de ani buni vibratorul.

Bărbat

Masaj şi cătuşe

Caută saloane de masaj erotic, noi tipuri de prezervative şi este interesat de jucării erotice moderne şi de cătuşe.

Când sexul e „prea mult"

Se vorbeşte adesea despre beneficiile pe care amorul le aduce în viaţa fiecăruia şi care-l transformă ­într-o adevărată terapie: reducerea stresului, o activitate mai bună a inimii, creşterea imunităţii, arderea caloriilor şi, mai ales, creşterea stimei de sine.

Pe altă parte, sexul te poate îmbolnăvi, la propriu. Psihoterapeutul Ramona Covrig spune că femeile vin adesea în cabinetele psihologilor cu „plângeri legate de faptul că partenerul are fantezia de a face sex în trei - de exemplu el, partenera de cuplu şi prietena acesteia sau cineva din afara cercului. Româncele nu sunt dispuse să-şi împartă bărbaţii, deşi, atunci când nu au de ales, lasă impresia că pot trece peste această ofensă".

Lipsa inhibiţiilor propovăduită în ultimii ani are partea ei bună - tinerii devin mai conştienţi de propria sexualitate, dar are şi o parte rea - exagerările şi adoptarea unor practici ­nesănătoase.

Din păcate, remarcă specialistul, unele dintre aceste practici sexuale „la modă" ajung să fie infidelitatea, ­sexul neprotejat cu parteneri necunoscuţi, masajul erotic ce poate duce la infidelitate îndelungată şi chiar la divorţ, dacă vorbim de o relaţie de cuplu. În plus, cei ­care exagerează în adoptarea unor practici sexuale se expun riscului de a dezvolta adicţii şi tulburări.

Efectele exceselor

-Excesele sexuale şi lipsa controlului pot duce la:
-Tulburări sexuale: comportament sexual compulsiv, ce atrage după sine inclusiv boli cu transmitere sexuală.
-Infidelitate şi ruperea relaţiei de cuplu, distrugerea familiei şi a universului personal.
-Degradare comportamentală prin dezvoltarea unei atitudini superficiale, ce nu implică sentimente.
-Pierderea jobului, a prestigiului personal.

image
image
Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite