Foto „Vogue World 2024”. Vedetele au cucerit Parisul printr-un show de modă sportiv: 100 de ani de modă franceză FOTO

0
Publicat:

Cântăreți, supermodele și staruri sportive au venit la Paris când „Vogue World” a preluat o celebră piață din oraș și a transformat-o într-un podium pentru prezentare de modă.

Serena Williams prezentare de modă, Paris 2024  Foto Gettyimages
Serena Williams prezentare de modă, Paris 2024 Foto Gettyimages

Duminică seara, 23 iunie 2024, renumita revistă de modă „Vogue World” a adunat în Paris nu mai puțin de 188 de sportivi, 151 de modele, 70 de dansatori și o orchestră de 40 de instrumente pentru o reprezentație care a început la Ritz și s-a încheiat cu 20 de break-danceri internaționali preluând controlul în Place Vendôme. Celebra piață din arondismentul 1 al Parisului este cunoscută pentru că găzduiește numeroase magazine de lux, bijuterii și hoteluri de prestigiu, precum faimosul Hotel Ritz. Piața a fost creată la sfârșitul secolului al XVII-lea, la inițiativa lui Ludovic al XIV-lea.

Revista de modă a transformat, în premieră istorică, Place Vendôme într-un catwalk pentru a sărbători 100 de ani de modă franceză (VEZI FOTO)

Fiecare deceniu de modă, începând cu anii 1920 până în prezent, a fost ilustrat cu ajutorul unui sport diferit – chiar înainte ca celebra capitală să găzduiască Jocurile Olimpice 2024.

Anii ’20, spre exemplu, au fost asociați cu ciclismul, pentru că în epoca jazzului, bicicletele erau văzute ca un simbol al vitezei, libertății și mobilității care defineau perioada. Rochiile elegante din mijlocul secolului al XX-lea, au marcat anii ’50, cu tot ce înseamnă echitație. Anii ’70, obsedați de colanți și lycra, au fost puși în evidență prin gimnastică. „Era WAG” (perioada din anii 2000 când soțiile și iubitele WAGs - „Wives and Girlfriends” - jucătorilor de fotbal profesioniști, în special din Marea Britanie, au devenit celebre și foarte mediatizate), a fost marcată de fotbal și tot așa.

Marie Jose Perec prezentare de modă, Paris 2024  Foto Gettyimages
Marie Jose Perec prezentare de modă, Paris 2024 Foto Gettyimages

„Les petites mains” - micuțele mâini și aportul lor imens în lumea modei

„Este ceva ce nu a mai fost văzut până acum”, amărturisit maestra de ceremonii a serii, actrița și supermodelul britanic Cara Delevingne, despre show-ul uimitor concentrat în doar 40 de minute.

Parisul este, fără îndoială, locul de naștere al haute couture-ului. Charles Frederick Worth a fost primul care a deschis un atelier chiar la o aruncătură de băț de Place Vendôme, pe Rue de la Paix, în 1858.

Prin urmare, Vogue World a vrut să înceapă spectacolul cu un omagiu adus tuturor „micilor mâini” responsabile pentru transformarea viziunilor directorilor creativi în realitate la fiecare Săptămână a Modei Couture.

„Les petites mains” sunt artizanii și croitorii din atelierele de haute couture cărora li se datorează detaliile complicate și rafinate ale creațiilor de modă. Esențiali în industria modei de lux, ei își folosesc abilitățile pentru a transforma schițele designerilor în piese vestimentare de înaltă calitate, în ciuda numelui de „mâini mici”, semnificația lor în lumea modei fiind imensă.

Zeci de artizani, reprezentând marile case de modă: Armani, Balenciaga, Chanel, Dior, Giambattista Valli, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Maison Margiela și Schiaparelli, au defilat în halatele lor albe tradiționale înainte de a lua loc în primul rând al evenimentului dedicat Vogue World Paris 2024.

Katy Perry prezentare de modă, Paris 2024  Foto Gettyimages
Katy Perry prezentare de modă, Paris 2024 Foto Gettyimages

Cea mai ascultată cântăreață din lumea francofonă, într-o ținută Gaultier

Pentru reprezentația care a început la Ritz, cea mai ascultată cântăreață din lumea francofonă, muziciana franceză originară din Mali, cunoscută pentru single-ul „Djadja” - Aya Nakamura, de 29 de ani -, a pășit în Place Vendôme într-o ținută personalizată marca Jean Paul Gaultier, o combinație a două design-uri anterioare ale „copilului teribil al modei franceze”. Noul corset a fost inspirat dintr-o ținută prezentată la ultimul show Gaultier, din 2020, după o idee preluată din colecția primăvară/vară 2012 inspirată de Amy Winehouse.

Omagiu adus fostei rezidente Place Vendôme. Celebra rochie neagră Chanel

Cum Coco Chanel și-a petrecut o mare parte din viață la Ritz, care a fost ca o casă pentru ea, la fel ca apartamentul ei de pe Rue Cambon, era de așteptat ca anii ’20 de la Vogue World 2024 să se afle sub influența lui Madame Chanel.

Coco a debutat în faimoasa rochie neagră – sau, cum spunea Vogue în 1924, „rochia pe care o va purta întreaga lume”.

Prin urmare, au fost readuse în atenție modelele din acea colecție pentru «Vogue World: Paris», în timp ce cicliști din echipa națională a Franței au părut că zboară în jurul Place Vendôme.

Suprarealismul, inspirația anilor ’30 la Vogue World 2024

Segmentul inspirat de anii ’30 al Vogue World a început cu un cvintet de modele în rochii monocrome marca Balenciaga. Cristóbal Balenciaga s-a mutat în Franța din țara sa natală, Spania, în 1937, aducând astfel un suflu nou în modă. Demna Gvasalia, directorul de creație, a adus în actualitate două rochii din primele colecții pariziene ale predecesorului său pentru celebrarea unui secol de modă pariziană. Actul a reprezentat un tribut adus atletismului.

A urmat o avalanșă de modele în haine care au făcut aluzie la perioada interbelică. Au atras privirile un smoking Nina Ricci inspirat de Marlene Dietrich, a cărei predilecție pentru pantaloni a atras problemele cu autoritățile pariziene în anii ’30, purtat de drag queen-ul Keiona Revlon, și look-ul „Schiapar-alien” al modelului american Karlie Kloss creat de Daniel Roseberry.

Ținuta „Schiapar-alien” îmbină elementele iconice ale stilului Schiaparelli în materie de design neconvențional, detalii artistice și influențe suprarealiste, cu un aspect futurist, pentru o apariție spectaculoasă și neobișnuită.

Sabrina Carpenter a avut un moment spectaculos

Dacă lui Brigitte Bardot i se atribuie recunoașterea internațională a bikini-ului în timpul Festivalului de Film de la Cannes din 1953, costumul de baie din două piese a debutat pentru prima dată pe Riviera franceză în 1946, meritul creației sale revenind lui Jacques Heim și Louis Réard. Cel din urmă a venit cu numele de bikini – referință la Atolul Bikini din Insulele Marshall, locul unde Guvernul SUA testa armele nucleare în perioada postbelică.

Sabrina Carpenter prezentare de modă, Paris 2024  Foto Gettyimages
Sabrina Carpenter prezentare de modă, Paris 2024 Foto Gettyimages

Prin urmare, anii ’40 au fost redați prin interpretări ale designurilor inspirate de Riviera din acea epocă, cu o temă acvatică, completată de multe pălării gigantice de soare. Cântăreței americane Sabrina Carpenter i-a revenit onoarea de a se ridica din „valuri” într-un look demn de Croisette, celebra promenadă de la Cannes.

Gigi și Kendall au preluat frâiele anilor ’50, călare pe armăsari „Hermès”

Secțiunea inspirată de anii ’50 ai Vogue World s-a făcut remarcată prin defilarea supermodelelor Gigi Hadid și Kendall Jenner, printre cele mai bine plătite din lumea modei, pe doi armăsari ale căror coame au fost împletite special pentru această ocazie, fiind îmbrăcați, la fel ca stăpânele lor, de Hermès. Modelele au defilat într-o reinterpretare tricoloră a costumului Bar de la Christian Dior, inspirat de stilul de echitație din era victoriană.

Modele și muze „în gardă”

Pe durata celor 40 de minute de «Vogue World: Paris 2024» sute de dansatori sau muze au întreținut atmosfera din care n-a lipsit și o secvență impresionantă de scrimă din capitolul inspirat de anii ’60, care a inclus apariții ale maestrului de floretă Miles Chamley-Watson și ale marii spadasine Laura Flessel-Colovic. Reproducerile unor design-uri spațiale argintii au purtat semnătura lui André Courrèges și Paco Rabanne, ca răspuns la revoluția tineretului din anii ’60.

Modelele de culoare și Bătălia de la Versailles readusă la viață în Paris 2024

Bătălia de la Versailles a avut și ea rolul său în schimbarea ireversibilă din lumea modei, sub pretextul unui eveniment de caritate pentru restaurarea palatului regelui Ludovic al XIV-lea, din anii ’70.

Cinci creatori de modă francezi (Hubert de Givenchy, Pierre Cardin, Marc Bohan, Emanuel Ungaro și Yves Saint Laurent) au provocat cinci omologi americani (Halston, Bill Blass, Stephen Burrows, Anne Klein și Oscar de la Renta) să-și prezinte design-urile prêt-à-porter împotriva creațiilor lumii vechi.

Spre surprinderea tuturor, contingentul american „a venit, a cusut și a cucerit”. Între timp, 10 modele de culoare, printre care Pat Cleveland și Bethann Hardison, care au purtat creațiile designerilor americani, au adus mișcarea «Black is Beautiful» peste Atlantic, reprezentând un moment de cotitură pentru diversitatea din industria modei.

În actul tematic al anilor ’70, modele precum Debra Shaw au onorat acel patrimoniu în capele inspirate de la Givenchy, care au amintit de șifonul înflorat trimis pe podium de Hubert, la Versailles.

Umerii impozanți și loviturile puternice, specifice anilor ’80

În segmentul anilor ’80, stilizarea creatorului de modă Ib Kamara a onorat designerii japonezi care au revoluționat moda pariziană în perioada decadenței, cu modele, precum Katy Perry, care au defilat prin Place Vendôme în creații sculpturale de la Comme des Garçons, Junya Watanabe și Noir Kei Ninomiya. Toboșarii din Paris, ce purtau creații semnate Issey Miyake, au oferit coloana sonoră pentru cei 60 de reprezentanți ai artelor marțiale, inclusiv opt judoka din echipa națională a Franței.

Katy Perry prezentare de modă, Paris 2024  Foto Gettyimages
Katy Perry prezentare de modă, Paris 2024 Foto Gettyimages

Rapperul Bad Bunny a electrizat Place Vendôme

Sentimentul „Vive La France!” al Vogue World a atins apogeul în actul destinat anilor ’90. În 1998, Franța a câștigat primul său Campionat Mondial de Fotbal Pentru a reînvia atmosfera patriotică, modelul Anok Yai a purtat o recreație de Pieter Mulier a rochiei tricolore Alaïa din 1989, purtată de cântăreața de operă Jessye Norman pentru a cânta „La Marseillaise” pe Place de la Concorde, unde s-au marcat 200 de ani de la Revoluția Franceză. Iar rapperul Bad Bunny a ieșit să încânte mulțimea.

Surorile Serena și Venus Williams, ținute la granița dintre sport și fashion

Secțiunea anilor 2000 a celebrat atât tenisul, cât și 10 ani de Nicolas Ghesquière la Louis Vuitton. Dincolo de parada de ținute din deceniul directorului creativ de la cârma renumitei case de modă, uriașele tenisului – surorile Serena și Venus Williams - au impresionat prin două ținute personalizate, menite să „marcheze intersecția dintre sport și fashion”.

Numită adesea „GOAT”- acronim pentru „Greatest of All Time”, adică „cea mai mare din toate timpurile” - pentru realizările sale remarcabile în tenis, Serena și-a onorat relația de lungă durată cu Virgil Abloh purtând o rochie de la Ib Kamara, pentru Off-White (Virgil este cel care a creat adidașii personalizați pentru Serena la Met Gala din 2019).

Venus, pe de altă parte, a purtat o ținută Marine Serre realizată din genți de tenis reciclate—un omagiu pentru moda eco-friendly. Nu este singura dată când designerul francez arborează steagul sustenabilității, cele din secțiunea tematică a anilor ’50 de la Vogue World Paris 2024 fiind realizate de Marine Serre din eșarfe reciclate.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite