Moda care şochează, între funcţional şi spectacol: sutiene-penis, lenjerie intimă imprimată cu organe genitale şi manechine cu feţele acoperite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezentarea VFlies, de la New York. FOTOGRAFII Getty Images, AP
Prezentarea VFlies, de la New York. FOTOGRAFII Getty Images, AP

Prezentările designerilor internaţionali în care au fost anunţate tendinţele sezonului următor, din cadrul Săptămânilor Modei, s-au transformat pe alocuri în spectacole şocante. Defilarea în poziţia 69, umeraşele umane şi hainele imprimate cu desene ale organelor genitale sunt doar câteva dintre trendurile bizare promovate de creatorii vestimentari.

Creaţiile masive din blană în culori electrice, modelele cu faţa acoperită de măşti pluşate, modelele-umeraşe şi afişarea organelor genitale pe podium se numără printre elementele ieşite din comun observate anul acesta în cadrul defilărilor de la Săptămânile Modei.

După cum explica pentru publicaţia americană „Time‟ creatorul de modă George Simonton, profesor la Institutul Tehnologic de Modă, hainele prezentate pe podium sunt, de cele mai multe ori, opere de artă purtabile, în realizarea cărora accentul pică pe frumuseţe şi inovaţie, nu pe funcţionalitate.

Realizarea unei astfel de prezentări este extrem de costisitoare, iar designerii ştiu că nu vor reuşi să-şi vândă, de cele mai multe ori, creaţiile ca atare. Cu toate acestea, potrivit lui Simonton, „spectacolele de modă nu sunt menite doar să faciliteze vânzarea obiectelor vestimentare create, ci mai ales să ajute la promovarea, prestigiul şi la stabilirea traseului stilistic al brandului“. Din acest motiv, casele de modă adoptă în fiecare sezon o temă care este mai apoi transpusă în creaţiile lor, însă elementele şocante prezentate pe podium sunt, de cele mai multe ori, eliminate atunci când produsele intră în magazine.
Designerii vestimentari Rick Owens şi Vivienne Westwood sunt doar două nume care au reuşit, anul acesta, să atras atenţia nu numai prin creaţiile vestimentare prezentate, ci şi prin prezentările artistice neobişnuite.

Creatoarea britanică Vivienne Westwood, cunoscută atât pentru colecţiile sale excentrice, cât şi pentru activismul său de mediu, a adus pe podiumul de la Paris umeraşele umane. Centrul de interes al prezentării au fost, aşadar, modelele care au purtat creaţiile lui Westwood într-o manieră inedită: pe suporturi montate pe umeri. 

moda getty images ap

FOTO Creaţie Vivienne Westwood

„Accesorizate” cu sacouri supradimensionate deasupra capului, cu buchete din flori naturale prinse de haine, pălării bizare şi meşe de păr colorate, modelele din prezentarea lui Vivienne Westwood au dat naştere unei prezentări cu adevărat excentrice. Stilul vestimentar inconfundabil pe care îl promovează, dedicat nonconformiştilor, a luat de această dată o formă feminină şi sexy, potrivit editorului „Vogue‟ Scarlett Conlon.

Haine suprasexualizate

Designerul american Rick Owens, celălalt „copil rebel‟ al modei, şi-a şocat audienţa prin modul inedit în care au defilat o parte din modele: două câte două, unul din modele fiind „agăţat‟ de corpul celuilalt. În spatele acestei modalităţi neobişnuite de defilare există o serie de motive simbolice, şi anume „puterea feminităţii, a maternităţii şi a relaţiei între surori‟, după cum a declarat creatorul de modă.

moda getty images ap

FOTO Prezentare Rick Owens

Prezentările spectaculoase, menite să atragă atenţia, sunt deja o marcă pentru Owens. În prezentarea colecţiei de toamnă-iarnă 2015, la Săptămâna Modei de la Paris, modelele masculine au defilat cu organele genitale la vedere, hainele create de designerul american fiind decupate în zona intimă. 

Nu doar Rick Owens s-a folosit de imaginea organelor sexuale pentru a transmite un mesaj artistic pe podiumul de modă. În cadrul Săptămânii Modei de la São Paulo, eveniment mai puţin cunoscut decât omoloagele lui de la New York, Londra, Milano şi Paris, designerul brazilian Ronaldo Fraga a reuşit să îşi surprindă publicul prin decorul prezentării, asemănător cu cel al unei scenete de teatru. În dreptul unuia din paturile montate pe podium, două modele, un bărbat şi o femeie, s-au dezbrăcat de creaţiile înflorate în care au defilat, rămânând doar în lenjerie intimă. Surpriza a fost că lenjeria albă a acestora era imprimată cu organele genitale corespondente.

moda getty images ap

FOTO Prezentare Ronaldo Fraga

La finalul prezentării colecţiei de toamnă-iarnă 2015/2016, după ce au revenit pe scenă pentru defilarea colectivă, modelele s-au aşezat pe paturile care decorau podiumul, în poziţii de somn, în timp ce Ronaldo Farga s-a prezentat în aplauzele publicului.

Defilare în travesti

Brandul American VFlies, prezent la Săptămâna Modei de la New York, a dat naştere unei prezentări de modă nonconformiste. Modelele au defilat în ţinute bizare, unele extreme de sumare, altele realizate din blănuri masive, în croieli ample. Desuurile transparente, contrastul puternic dintre negru şi galben electric, blana voluminoasă, sutienele în formă de penis, rochiile îmblănite, cu crinolină, şi cele accesorizate cu elemente gonflabile se numără printre tendinţele care au transformat prezentarea VFlies într-un spectacol şocant.

moda getty images ap

FOTO Creaţie VFlies

În „programul‟neobişnuit al prezentării şi-au făcut loc şi modelele masculine care au defilat cu pieptul dezgolit, îmbrăcate în fuste sau rochii, încălţate cu sandale cu toc. Asocierile neaşteptate de materiale, viziunea inedită a artistului şi croielile aparent haotice au dat naştere unui mozaic spectaculos de stiluri, dar şi unui show de zile mari.

Elementele din blană şi jocurile de volume s-au regăsit şi în colecţia casei de modă japoneze Comme des Garçons. Designerul Rei Kawakubo s-a inspirat din cultura vrăjitoarelor, dând naştere unui „haos vestimentar bine pus la punct. Aspectul supranatural al creaţiilor voluminoase semnate de Kawakubo a fost completat de rujul negru al modelelor, încălţămintea cu vârful ascuţit şi perucile roşii, care luau forma unei pălării de vrăjitoare.

Animalele din pluş, accesorii vestimentare

Deşi „neobişnuitul” a devenit deja obişnuit în creaţiile casei de modă asiatice  Sheguang Hu, colecţia de toamnă-iarnă 2015/2016, prezentată în timpul Săptămânii Modei din China, desfăşurată la Beijing, s-a făcut remarcată prin aspectul său extrem de bizar. Modelele au defilat cu faţa acoperită, în întregime, de măşti cu urechi de pisică, realizate din aceleaşi materiale florale pluşate din care erau confecţionate şi hainele. 

image

FOTO Creaţie Sheguang Hu, din colecţia de toamnă-iarnă 2015/2016, prezentată la Săptămâna Modei din China

Pantofii cu platformă înaltă, fără toc, în stilul celor purtaţi de cântăreaţa Lady Gaga, au întregit ţinutele semnate de creatorul Sheguang Hu, care a apărut pe podium la sfârşitul prezentării purtând o pălărie- joben şi botine lăcuite cu toc foarte înalt.

Într-o manieră jucăuşă, designerul queer (n.r. – artişti, de obicei, homosexuali, care adoptă o vestimentaţie ciudată) Kyle Brincefield, care colaborează, printre alţii, şi cu artista Miley Cyrus, a creat pentru brandul său, Studmuffin, o linie vestimentară spectaculoasă. Creaţiile lui Bricefield au un aer rebel, dar copilăresc, fiind „accesorizate‟ cu animale de pluş, cusute direct pe material, sau ţinte metalice.

moda getty images ap

FOTO Ţinute Studmuffin

Nici colecţia de primăvară-vară 2016 a casei de modă Desigual nu a trecut neobservată. Turbanele înalte, din material textil, şepcile realizate din prosoape de baie şi accesoriile decorative neobişnuite, din denim sau pânză, „împodobite‟ cu pietre în diverse nuanţe, au completat ţinutele viu colorate.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite