Iranul, prima reacţie de la atacul asupra lui Rushdie: îl condamnă pe scriitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salman Rushdie FOTO Getty Image
Salman Rushdie FOTO Getty Image

Ministerul de Externe al Iranului a declarat, luni, că nimeni nu are dreptul să acuze Teheranul în legătură cu atacul de vineri asupra lui Salman Rushdie, ci doar scriitorul şi susţinătorii săi sunt de condamnat pentru că i-au denigrat pe musulmanii lumii, scrie Reuters.

Romancierul, care a trăit sub ameninţare cu moartea zeci de ani, de când a înfuriat autorităţile clericale din Iran prin opera sa, îşi revine după ce a fost înjunghiat în mod repetat la o apariţie publică în statul New York.

În prima reacţie oficială a Iranului la atacul de vineri, purtătorul de cuvânt al ministerului Nasser Kanaani a declarat că libertatea de exprimare nu justifică insultele lui Rushdie împotriva religiei. Romanul său din 1988 „Versetele satanice” este privit de unii musulmani ca având pasaje blasfemitoare.

„(În ceea ce priveşte) atacul asupra lui Salman Rushdie, nu considerăm pe nimeni altul decât pe el şi pe susţinătorii săi demn de... reproş şi condamnare”, a declarat Kanaani într-un briefing de presă. „Nimeni nu are dreptul să acuze Iranul în acest sens”.

Scriitorii şi politicienii din întreaga lume au condamnat atacul. Agentul său a declarat pentru Reuters că Rushdie a suferit răni grave, inclusiv leziuni ale nervilor la braţ şi răni ale ficatului şi că ar putea să-şi piardă un ochi.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a respins sugestiile iraniene conform cărora Rushdie însuşi ar fi vinovat ca fiind „ridicole”, în timp ce un purtător de cuvânt al guvernului american le-a numit „revoltătoare”.

„Acesta nu a fost doar un atac la adresa lui, a fost un atac la adresa dreptului la libertatea de exprimare”, a declarat reporterilor un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

„Este dispreţuitor. Este dezgustător. Îl condamnăm”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

O recompensă a fost pusă pe capul scriitorului de origine indiană, de când a publicat „Versetele satanice” în în 1988. În anul următor, liderul suprem al Iranului de atunci, ayatollah Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa, sau edict, cerând musulmanilor să-l omoare pe romancier şi oricine este implicat în publicarea cărţii.

În 1991, traducătorul romanului în japoneză, Hitoshi Igarashi, a fost omorât prin înjunghiere. Un fost student al lui Igarashi a reînnoit luni solicitările pentru ca asasinarea sa să fie rezolvată, a informat ziarul Ibaraki Shimbun.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat pentru Reuters că o anchetă este încă activă şi că termenul de prescripţie al infracţiunii, care a expirat în 2006, ar putea fi ridicat.

Traducătorul italian al romanului a fost rănit în 1991, iar doi ani mai târziu, editorul norvegian a fost împuşcat şi grav rănit.

În 1998, guvernul iranian pro-reformă al preşedintelui Mohammad Khatami s-a distanţat de fatwa, spunând că ameninţarea împotriva lui Rushdie - care a trăit ascuns timp de nouă ani - a luat sfârşit.

Dar în 2019, Twitter a suspendat contul liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, din cauza unui mesaj care spunea că fatwa împotriva lui Rushdie este „irevocabilă”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite