Ţinute „aprobate“ de ştiinţă care sucesc minţile de Valentine's Day

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modelul Jasmin Sanders şi Catrinel Marlon (Menghia) FOTO Getty Images
Modelul Jasmin Sanders şi Catrinel Marlon (Menghia) FOTO Getty Images

Femeile ştiu cum să-şi pună în valoare cele mai bune atribute fizice apelând la vestimentaţie, make-up şi hairstayling. Iar o sărbătoare ca Valentine's Day este prilejul perfect pentru a descoperi cum ne ajută diverse artificii să devenim mai atrăgătoare, pe baza studiilor corelate cu tendinţele în fashion.

Fie că ne place sau nu, Sfântul Valentin a devenit o sărbătoare internaţională a iubirii, marcată pe 14 februarie. Dincolo de faptul că pentru unii această sărbătoare comercială este doar o abordare superficială a unui sentiment profund, există multe alte persoane care consideră oportună orice ocazie de a sărbători şi de a se bucura. Zeci de studii şi cercetări mai mult sau mai puţin empirice s-au realizat de-a lungul timpului despre ceea ce consideră bărbaţii atrăgător la felul în care arată o femeie, accentul fiind pus pe prima impresie, respectiv atributele fizice şi felul în care se îmbracă. Prin urmare, ce ţinute ar fi indicat să purtăm dacă ieşim în oraş la o cină romantică de Sfântul Valentin, dacă mergem la o petrecere sau dacă, pur şi simplu, vom petrece o seară romantică la o cafenea intimă? 

Roşu şi negru, nuanţele sexy  

Stereotipul conform căruia bărbaţii sunt sensibili la femeile îmbrăcate în haine roşii se pare că este unul real. Un studiu realizat în anul 2008 de cercetătorii Andrew Elliot şi Daniela Niesta, în cadrul Universităţii Rochester din Marea Britanie, a presupus ca mai mulţi bărbaţi să evalueze din punct de vedere fizic o serie de femei îmbrăcate în ţinute de diferite culori. Rezultatele au arătat că de fiecare dată cele care purtau roşu a fost considerate mai atrăgătoare şi mai interesante din punct de vedere sexual.  

A doua nuanţă considerată sexy de ambele sexe, de această dată, este negrul, conform unei cercetări din 2018, desfăşurată de Universităţile Lincoln şi Trent din Marea Britanie. S-a ajuns la concluzia că „roşul este o culoare care transmite mesaje legate de o posibilă intenţie sexuală sau de o anumită disponibilitate în această direcţie, pe când negrul este considerat o culoare care are darul de a te face atrăgător, însă te ajută să eviţi asocierile valabile în cazul nuanţelor de roşu şi să te situezi într-o zonă mai sigură“, a explicat cercetătorul Robin Kramer constatările din timpul experimentului. 

captura

Buzele roşii ca focul sunt, de asemenea, un detaliu care transformă o femeie într-o apariţie senzuală. O echipă din cadrul Universităţii Manchester a stabilit pe baza unei cercetări că bărbaţii consideră buzele cea mai atrăgătoare parte a chipului unei femei. Iar atunci când partenera sau o potenţială parteneră foloseşte un ruj roşu, bărbaţii petrec cu şapte secunde mai mult privind spre buzele acesteia. 

Tocurile înalte merg drept „la ţintă“

O cercetare realizată la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, de psihologii Paul Morris, Jenny White, Edward Morrison şi Kayleigh Fisher a stabilit - deşi este vorba de un detaliu oarecum uşor de intuit în mod direct – că bărbaţii sunt mai atraşi de o femeie care poartă tocuri înalte. Autorii studiului au ajuns la concluzia că mersul legănat unei femeie pe tocuri este cel care atrage atenţia bărbatului pentru că tocurile pun şi mai mult în valoare atributele feminine. De asemenea, s-a observat că pantofii cu toc reprezintă o parte însemnată din garderoba femeii contemporane. Mai exact, femeile care au fost chestionate în cadrul cercetării deţineau un minimum de patru perechi de pantofi cu toc, pentru ca numărul maxim să ajungă la 25 de perechi. 

Dacă alăturăm ceea ce a fost certificat de aceste studii cu tendinţele fashion ale momentului, putem să optăm pentru o rochie roşie cu inserţii strălucitoare sau paiete, sandale sau pantofi cu toc înalt şi o nuanţă de ruj roşu potrivită cu tenul nostru pentru o cină la un restaurant elegant. Pentru o întâlnire mai relaxată, putem opta pentru o fustă mini roşie, eventual din piele, pentru a urma propunerile actuale, un pulover supradimensionat şi un palton din lână roşie, alături de o pereche de botine cu toc, de asemenea în nuanţa pasiunii. Bineînţeles, putem să alegem ca punct de interes doar o pereche de cizme roşii lungi peste genunchi, din catifea, asortate la o rochie cu imprimeu tartan ori să mizăm pe un costum elegant cu sacou şi pantaloni roşii. 

Accentuarea siluetei clepsidră

captura

Sublinirea taliei, mai exact proporţia dintre talie şi şolduri, este un alt detaliu la care bărbaţii sunt sensibili din considerente biologice, conform unui studiu desfăşurat de Universitatea Wellington din Noua Zeelandă în 2009. Mai exact, aceştia preferă femeile care au o siluetă apropiată de ceea ce numim siluetă clepsidră, pentru că la nivel subconştient o femeie cu talie subţire şi şolduri mai mari arată că aceasta are şanse mai crescute de a aduce pe lume copii sănătoşi. Şi dacă nu suntem posesoarele unei siluete de acest gen, după modelul Kim Kardashian sau Dita Von Teese, putem folosi hainele în avantajul nostru pentru a crea iluzia unor astfel de forme. Un top scurt, cu vedere la talie, cu umeri bufanţi, pantaloni lungi şi tocuri, după modelul ţinutelor promovate de brandul Lobster Claw reprezintă o alegere perfectă. La fel şi rochiile cu talia marcată de curele sau centuri, ori fustele mulate, în stilul ţinutelor cu aer retro prin care se remarcă starleta Dita Von Teese. 

De asemenea, putem să accentuăm umerii şi braţele, dacă alegem să luăm în considerare descoperirile făcute în 2010 de Universitatea New South Wales, din Sydney, Australia, conform cărora bărbaţii au o slăbiciune aparte pentru aceste zone ale corpului feminin. Iar moda actuală ne oferă rochii sexy şi topuri care lasă umerii şi braţele dezgolite, modele interesante care ne pot inspira fiind prezente în colecţiile David Jones, Alexandre Vauthier, Carla Zampatti sau Lobster Claw.

   

Păr lung şi machiaj natural, cu accent pe simetria feţei

În ceea ce priveşte părul şi machiajul, studiile au indicat anumite preferinţe şi la aceste capitole. Bărbaţii preferă în mod cert părul de lungime medie sau lung, de preferinţă purtat desfăcut, aceste concluzii fiind publicate în anul 2015 de Revista Scandinavă de Psihologie. Veşti bune, pentru că anul acesta hairstiliştii au anunţat că este la modă părul lung cu onduleuri lejere, naturale, cu volum adăugat mai ales în partea de sus a capului, dar şi părul lung cu breton asimetric sau tunsori cum este bobul lung. 

Machiajul a fost şi el analizat din punct de vedere al atractivităţii în ochii bărbatului, iar rezultatul a fost că aceştia preferă o femeie cu un make-up natural şi care să scoată în evidenţă simetria trăsăturilor. O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a explicat că, de regulă, avem trăsături cu asimetrii mai vizibile sau mai puţin vizibile, cum ar fi un ochi mai mare decât celălalt ori un nas o idee strâmb, însă oamenii sunt atraşi inevitabil de feţele simetrice, considerând că persoanele cu astfel de trăsături au mai multe date pentru a fi parteneri sănătoşi, dezirabili pentru o relaţie de durată. Din fericire, tehnicile de machiaj au ajuns astăzi la nivelul la care pot rivaliza pe alocuri cu intervenţiile estetice chirurgicale. Un exemplu se referă la tehnicile de conturare prin machiaj sau contouring, cu ajutorul cărora putem să micşorăm distanţa prea mare dintre ochi sau ochii prea apropiaţi, se poate oferi iluzia unui nas mai mic sau a unor buze simetrice şi mai voluminoase. 

Nu în ultimul rând, Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a confirmat că femeile care zâmbesc şi lasă la vedere o dantură îngrijită, cu dinţi de un alb orbitor, au avantajul că sunt percepute ca fiind persoane care se bucură de o sănătate înfloritoare, acesta fiind un detaliu la care bărbaţii sunt sensibili atunci când se află în prezenţa partenerei sau a unei potenţiale partenere de viaţă.  

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite