Ţinuta de vacanţă: haine din plasă, rochii cu talia joasă şi genţi-sac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creaţie Dior/FOTO AFP
Creaţie Dior/FOTO AFP

Rochii lungi combinate cu jachete sport, veste purtate peste cămăşi, pantaloni largi şi bluze care lasă talia descoperită sunt elemente de bază ale colecţiilor cruise şi resort 2015/2016, prezentate pe parcursul lunii mai de branduri precum Chanel, Dior şi Louis Vuitton.

Casele de modă Chanel şi Dior au încercat anul acesta să aducă un suflu nou în zona vestimentaţiei de vacanţă, iar cel care a dat tonul este Karl Lagerfeld. Designerul în vârstă de 81 de ani a ales drept muză cultura coreeană pentru colecţia Chanel Cruise 2015/2016, iar prezentarea a avut loc la Seul, în capitala Coreei de Sud.

Dincolo de referinţele culturale asiatice asimilate inconfundabilului stil Chanel, Lagerfeld a explicat pentru ediţia britanică a revistei „Vogue“ că a dorit o reinterpretare modernă, pop, a tradiţiei coreene. „Piaţa din Coreea este din ce în ce mai interesantă pentru brandurile de lux. Designerii au trecut deja în revistă, în anii din urmă, China, Japonia, Africa, dar şi alte destinaţii exotice. Ce m-a atras spre Coreea sunt proporţiile costumelor tradiţionale purtate de femei, rochiile acelea cu talia foarte înaltă, o particularitate care nu a fost exploatată până acum de designeri. Deosebite sunt şi materialele asamblate parcă din mai multe bucăţi, fiecare imprimeu cu o poveste a sa. Slavă Domnului că am fost eu primul care s-a gândit la ele“, şi-a explicat alegerea „Kaiserul“ modei. 

tinuta de vacanta

(Creaţie Dior/FOTO AFP)

Feminitatea şi eleganţa clasicelor ţinute Chanel au primit un suflu tineresc şi jucăuş, graţie coafurilor şi accentelor proprii subculturii K-pop (inspirată de trupe muzicale pop, de muzică electronică etc.) regăsite mai ales în stilul de machiaj. Sacourile Chanel, brodate bogat, au surprins graţie mânecilor largi, trei sferturi, după modelul rochiilor tradiţionale coreene.

foto corbis

Ţinută Chanel FOTO AP 

Fustele maxi, foarte lejere, au fost combinate cu jachete cu mâneci ample şi buzunare încăpătoare, în timp ce imprimeurile geometrice şi florale viu colorate au contrastat cu ţinute în întregime de culoare neagră. Încălţămintea a urmat linia comodă a hainelor, vârful fiind uşor pătrăţos, iar talpa joasă. O piesă interesantă prezentă pe podium, denumită chiar de Lagerfeld „ciorapi de piele“, a oferit modelelor acel aspect de şcolăriţe atât de apreciat de tinerele asiatice.  

Cruise şi resort, sezoane intermediare

Conceptul cruise sau resort se referă, conform criticului de modă Alin Gălăţescu, la sezoane intermediare în modă. „Dacă te apuci să studiezi tendinţele din ianuarie, ai deja informaţiile necesare pentru a decide ce ţi se potriveşte. Atunci când pleci în vacanţă prin luna iunie, de exemplu, te interesează câteva tendinţe noi, pentru că se presupune că până la acel moment clientul şi-a luat cam tot ce a apărut pe piaţă şi l-a interesat. Aşa că a apărut sezonul de cruise şi cel de resort. Tendinţele cruise ţin până în ianuarie, lună în care, din nou, foarte multe persoane pleacă în vacanţe în destinaţii exotice, de exemplu“, explică Gălăţescu scopul „naşterii“ colecţiilor de vacanţă.

tinuta de vacanta

(Rochie Louis Vuitton/FOTO AP)

Lejeritatea „împachetată“ cât mai neconvenţional este regula după care se orientează designerii internaţionali în realizarea colecţiilor pentru vacanţă. Iar acest lucru s-a reflectat şi în cazul ţinutelor semnate de Raf Simmons, directorul de creaţie al casei de modă Dior, etalate pe Riviera Franceză. Deşi prezentarea ar fi trebuit să aibă loc la Los Angeles, în SUA, Simmons a decis să schimbe locaţia pe ultima sută de metri pentru că se potrivea mai bine cu spiritul insuflat creaţiilor sale.

 „Decorul“ a fost asigurat în cele din urmă de arhitectura futuristă a hotelului Pierre Cardin's Palais Bulles, în apropiere de Cannes, care a reuşit să scoată în evidenţă modernitatea croielilor şi a materialelor folosite. Suprapunerile vestimentare au readus în modă hainele-plasă, cu ochiuri largi, care pot fi purtate peste cămăşi sau rochii, dar şi peste costumele de baie, la plajă sau la psicină, după cum s-a văzut la Chanel.

tinuta de vacanta

(Ţinută Louis Vuitton/FOTO AP)

Topurile croite din materiale strălucitoare, pantalonii scurţi, în carouri, ori fustele mini „dotate“ cu buzunare supradimensionate, ataşate ca un fel de poşete încăpătoare, alături de rochiile cu talia joasă au conturat colecţia Dior Cruise 2015/2016. Remarcate de editorii revistei „Harper’s Bazaar “ au fost şi imprimeurile inspirate parcă de peisajele specifice Coastei de Azur, în care s-au regăsit combinaţii de albastru, roşu, roz prăfuit şi nuanţe de maro. În materie de genţi, vedetele sezonului sunt cele de tip sac, eventual cu imprimeu etnic, alături de poşetele pătrăţoase cu mâner-lanţ.

Pasărea-paradisului, tema colecţiei Fendi 

Ţinuta de vacanţă din perspectiva lui Nicolas Ghesquière, director de creaţie al brandului Louis Vuitton înseamnă rochii lungi, din materiale vaporoase, care lasă abia zărit abdomenul la vedere, pantaloni largi şi lungi sau extrem de scurţi, în combinaţie cu jachete de piele până în talie. Prezentarea Louis Vuitton Cruise a fost dezvăluită în însoritul Palm Springs din California, SUA, oferind o imagine mult mai relaxată decât cea cu care şi-a obişnuit Louis Vuitton fanii.

tinuta de vacanta

(Ţinută Louis Vuitton/FOTO AP)

Nu în ultimul rând, Karl Lagerfeld şi-a pus amprenta şi asupra prezentării Fendi Resort, brandul italian aparţinând, împreună cu Louis Vuitton, Kenzo şi Givenchy, concernului LVMH (n.r.- Louis Vuitton Moet Hennessy). 

image

Rochie Fendi. FOTO Corbis 

Tema colecţiei a fost pasărea-paradisului, care s-a regăsit ca element grafic stilizat pe rochiile lungi sau scurte, sacouri sau chiar imprimat pe genţi. De asemenea, coloritul viu şi divers al pieselor vestimentare, definit de galben, verde, turcoaz, roşu şi albastru, a fost inspirat de penajul spectaculos al păsării paradis.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite