Stil estival. Cum ne mascăm imperfecţiunile cu ajutorul volanelor: ce haine purtăm dacă avem şoldurile late sau sânii mici FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volanele, o prezenţă „episodică“ în colecţiile designerilor internaţionali în anii din urmă, domină registrul stilistic primăvara şi vara aceasta, după cum explică şi consultantul de imagine Raluca Dobrovolschi.

Sezonul acesta, garderoba pasionatelor de modă va fi înveselită de detalii romantice, printre preferatele creatorilor de modă de renume făcându-şi loc volanele. Astfel, întâlnite în croielile rochiilor, ale fustelor, la sacouri, chiar şi pe lateralul pantalonilor sau aplicate pe încălţăminte, volanele se numără printre trendurile proeminente ale sezonului de primăvară-vară 2016. Deşi nu sunt noutatea absolută în acest sezon, potrivit consultantului de imagine Raluca Dobrovolschi, abordarea designerilor, în acest an, este diferită.

„Începând din 2013, volanele apar şi dispar din prim-planul modei. Dacă până acum asociam ideea de volane cu romantismul şi delicateţea, noutatea acestui sezon o reprezintă interpretarea arhitecturală, structurată, dramatică prin dimensiuni, a volanelor“, a declarat specialista, autoarea blogului de modă ralucadobrovolschi.ro, amintind creaţiile caselor de modă Giambattista Valli, Alexander McQueen şi Carven. În aceste cazuri au fost incluse piese spectaculoase, designerii optând fie pentru voaluri transparente suprapuse, fie pentru volane din piele sau volane dispuse vertical, realizate din şifon. 

image

Creaţie Marques’Almeida

Un trend vizibil mai ales la Săptămâna Modei de la Londra, desfăşurată între 18 şi 22 septembrie 2015, unde volanele s-au regăsit în multe dintre colecţiile marilor designeri. Printre aceştia se numără designerii portughezi Marta Marques şi Paulo Almeida, directorii creativi din spatele brandului britanic Marques'Almeida, care au dat volanelor un aspect franjurat. 

image

Rochie Mother of Pearl

Volanele în straturi bogate, colorate în nuanţe intense de roşu, au transformat colecţia celor doi într-o adevărată declaraţie a pasiunii. O abordare similară a avut şi designerul Mary Katratzou, ale cărei colecţii au impresionat-o pe exigenta Suzy Menkes, critic de modă şi editor al revistei „Vogue“. Prin alăturarea neaşteptată a imprimeurilor, dar şi prin rafalele de volane din texturi diferite, creaţiile creatoarei de modă de origine greacă au amintit de vestimentaţia tradiţională a femeilor gipsy. „Când Mary Katrantzou mi-a spus că s-a gândit la filmul «Vremea ţiganilor» atunci când a conturat această colecţie, mă aşteptam să văd cu totul şi cu totul altceva. În schimb, am văzut culori, valuri de volane, imprimeuri şi un proces creativ profund în spatele creaţiilor ei intense, dar, printr-un miracol al colecţiei, purtabile“, a consemnat Menkes.

Se poartă volanele pe diagonală

Jumătate australian, jumătate italian, designerul Peter Pilloto a transpus, în creaţiile sale, culorile vii caracteristice modei din Australia şi clasica eleganţă italiană. Astfel, noua sa colecţie destinată sezonului de primăvară-vară este una dinamică, în care volanele „alunecă“ pe trupurile modelelor, fiind plasate pe diagonală. 

image

Rochie Peter Pilotto

Un alt detaliu interesant în colecţia lui Pilloto sunt mânecile rochiilor care iau forma volanelor şi care sunt purtate pe umeri. Ideea se regăseşte şi în colecţiile altor case de modă, dintre care merită amintite Erdem, unde rochiile din pânză, transparente, în nuanţe de marsala, sunt completate de mâneci-volane, şi Thornton Bregazzi, care a adoptat acelaşi detaliu la cămăşile în nuanţe de gri, alb şi negru.

image

Rochie din colecţia de primăvară-vară 2016 a casei de modă Erdem

Noua linie vestimentară a casei de modă româneşti Nissa, realizată în colaborare cu Diana Enciu şi Alina Tanasă, autoarele blogului de modă fabulousmuses.net, include, de asemenea, piese cu volane „picate“ pe umeri. Lansată săptămâna trecută, colecţia capsulă semnată de „fabuloase“, aşa cum sunt cunoscute în mediul online cele două bloggeriţe, este dedicată femeilor dinamice, moderne, care preferă simplitatea, dar şi elementele de efect. Colecţia este centrată pe patru culori – alb, negru, roşu şi albastru, în timp ce croielile sunt alcătuite dintr-o alăturare jucăuşă a volumelor şi asimetriilor. Umerii goi şi volanele sunt, de altfel, tendinţele centrale ale colecţiei formată din 25 de piese, acestea îmbinându-se în modelele de rochii, dar şi de cămăşi.

image

Rochii Nissa by Diana Enciu şi Alina Tănasă

Cu sau fără accesorii?

Volanele sunt, de la sine, un accesoriu, motiv pentru care completarea unor astfel de ţinute cu bijuterii poate fi riscantă. 

„Volanele, în special cele de mari dimensiuni, devin cu uşurinţă punctul de interes al unei ţinute, aşa că piesele cu croieli simple, cu linii drepte, completează cel mai bine un astfel de look. Accesoriile potrivite ar trebui să puncteze nu ideea de romantic sau feminin, ci, dimpotrivă, să trimită ţinuta într-o zonă relaxată, chiar grunge (n.r. – stil neglijent, cu valenţe rock), inspirată din colecţiile Saint Laurent“, explică Raluca Dobrovolschi. 

image

Rochie Osman, din colecţia de primăvară-vară 2016

Consultantul de imagine recomandă ca, în acest caz, fie să renunţăm de tot la bijuterii, fie să optăm pentru accesoriile masive, din piele sau metal, dând exemplu brăţările rigide şi curelele late. „Încălţămintea va fi în acelaşi ton: botine scurte de inspiraţie rock sau cowboy, din piele întoarsă, converşi (n.r. – tenişi) sau sandale cu tocuri groase“, ne sfătuieşte specialista.

Cum purtăm volanele, în funcţie de siluetă

Pe lângă faptul că sunt o declaraţie de stil, volanele, ca orice artificiu de design de altfel, pot sublinia sau pot masca anumite trăsături fizice. 

„Şoldurile ample, care dau bătăi de cap atâtor femei, pot fi contrabalansate de un top cu decolteu clasic, bateau (n.r. – tip bărcuţă), cu volane în zona umerilor. Un exces de masă adipoasă în jurul abdomenului va fi mascat cu succes de orice piesa vestimentară cu croială peplum – un volan simplu aplicat chiar în acea zonă. Realizate din materialele potrivite, volanele pot crea iluzia de volum atunci când sunt plasate, spre exemplu, pe sutienele costumelor de baie“, subliniază Raluca Dobrovolschi.

În cazul femeilor înalte, precizează consultantul de imagine, volanele de mari dimensiuni nu reprezintă o problemă, un model potrivit fiind cel al volanelor din noile creaţii ale casei de modă britanice Osman, în timp ce femeilor a căror înălţime nu depăşeşte 1,65 metri le sunt recomandate volanele de dimensiuni reduse, dispuse pe verticală. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite