Ruinele sinagogii din München, distrusă de Hitler, au fost găsite după 85 de ani

0
Publicat:

La optzeci și cinci de ani după ce Adolf Hitler a ordonat distrugerea sinagogii principale din München, o echipă de muncitori în construcții au găsit moloz din clădire într-un râu din apropiere. Ei au descoperit coloane din sinagogă și o tăbliță de piatră care arată unele dintre cele zece porunci.

Plăcuța cu unele dinte cele 10 porunci  FOTO Jewish Museum Munich
Plăcuța cu unele dinte cele 10 porunci FOTO Jewish Museum Munich

Comunitatea evreiască și personalitățile locale sunt încântate de descoperirea echipei de muncitori.

Nu ne-am gândit niciodată că vom găsi ceva din ea”, a spus Bernhard Purin, șeful muzeului evreiesc din München.

Nu a rămas nicio urmă de clădire de când a fost dărâmată, în iunie 1938, după ce Hitler a cerut înlăturarea ei. Cinci luni mai târziu, evreii, sinagogile și afacerile conduse de evrei au fost atacate în Germania nazistă în pogromul din noiembrie, cunoscut sub numele de Kristallnacht.

Ieri am văzut [rămășițele] pentru prima dată și a fost unul dintre cele mai emoționante momente din 30 de ani de muncă în muzeele evreiești, în special văzând placa celor Zece Porunci nemaivăzută din 1938”, a mai spus Purin pentru BBC.

S-au crezut pierdute pentru totdeauna

Se crede că dărâmăturile din clădirea istorică au fost scufundate în râul Isar, deoarece au fost folosite pentru a reconstrui un baraj la 11 ani după al Doilea Război Mondial.

Tableta de piatră a venit inițial de deasupra Chivotului (conținând Tora) de pe peretele estic al sinagogii, care a fost unul dintre cele mai faimoase repere din München dinainte de război. Vechiul așezământ este acum acoperit de un magazin universal.

Purin a mai spus că din tabletă lipsește ceva mai puțin de un sfert și că a fost cea mai importantă descoperire de până acum.

Compania de construcții Leonhard Moll care a distrus sinagoga a depozitat, se pare, molozul pe amplasamentul său, la vest de München, până în 1956.

Aproximativ 150 de tone au fost apoi aruncate în râu pentru a renova marele baraj Grosshesseloher, în principal din sinagogă, dar și din clădirile bombardate în timpul războiului.

„Parte din istoria evreiască din München”

Șefa comunității evreiești din München, în vârstă de 90 de ani, Charlotte Knobloch, a fost încântată de descoperire, deoarece se închinase în vechea sinagogă când era tânără, înainte de a fi distrusă. „Aceste pietre fac parte din istoria evreiască din München”, a declarat ea pentru ziarul Münchner Merkur. „Chiar nu mă așteptam ca fragmente să supraviețuiască, darămite că le vom vedea”.

Primarul din München, Dieter Reiter, a declarat pentru postul public BR că găsirea rămășițelor unei clădiri atât de magnifice a fost un „noroc”. Adjunctul său Katrin Habenschaden a spus că este datoria istorică a orașului să asigure securitatea descoperirii și să o returneze comunității evreiești.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite