Rasă rară de găină gătită la „Chefi la cuțite“. Un exemplar Ayam Cemani poate costa și 2.500 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pasăre neobișnuiă, cu organele și carnea de culoare neagră, i-a șocat pe cei trei chefi când au aflat că e ingredientul principal în lupta pentru amuletă. Este una dintre rasele rare de găini.

Păsările din rasa Ayam Cemani sunt negre în totalitate
Păsările din rasa Ayam Cemani sunt negre în totalitate FOTO Shutterstock

Deși sunt bucătari cu o vastă experiență, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au fost luați prin surprindere de pasărea pe care au fost nevoiți să o gătească la proba amuletei. Faptul că nu au mai întâlnit-o până acum nu e surprinzător, deoarece găinile din rasa Ayam Cemani sunt rare și au ajuns în Europa abia în 1998.

Catalin Scarlatescu Foto Antena 1 JPG

Ayam Cemani este o rasă rară de pui din Indonezia. Au o genă dominantă care provoacă hiperpigmentare, de aceea penele, pielea, carnea, organele interne, creasta, ciocul, limba și ghearele sunt negre. Sângele este de culoare roșie. Masculii din această rasă sunt des folosiți în Indonezia la luptele de cocoși, deoarece au musculatura picioarelor foarte bine dezvoltată și sunt foarte rapizi.

Păsările din rasa Ayam Cemani sunt printre cele mai scumpe din lume, iar un exemplar matur poate ajunge să coste și 2.500 de dolari. Prețul este atât de mare și pentru că înmulțirea acestei rase este destul de greoaie. O găină depune în jur de 80 de ouă pe an, dacă face ouă în mod constant. Însă poate avea și perioade de pauză de până la șase luni. Un ou poate costa 10 dolari, iar un puișor 45-50 de dolari. Ouăle acestor găini au o culoare obișnuită, bej-crem.

Cocos din rasa Ayam Cemani Foto shutterstock 1891577383 jpg

În România, prețurile diferă de la crescător la crescător. Un ou costă între 13 și 20 de lei, un cocoș poate costa 200 de lei, iar o familie în jur de 500 de lei.

Carnea acestor păsări se aseamănă cu cea a găinilor din rase obișnuite, dar unele persoane spun că este mai gustoasă și mai fragedă.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite