Motivul pentru care un designer olandez s-a apucat să tricoteze pulovere din păr uman

0
Publicat:

O haină călduroasă și părul uman au mai multe lucruri în comun. Nu numai că ajută la păstrarea căldurii corpului, ci ambele sunt fabricate din fibre proteice de keratină. De aici, ideea unui startup olandez de a pune pe piață pulovere dintr-un material cât se poate de neconvențional.

Puloverul din păr uman, produs de Human Material Loop FOTO Twitter
Puloverul din păr uman, produs de Human Material Loop FOTO Twitter

Human Material Loop speră să revoluționeze industria modei. Cum? transformând părul uman într-un material textil, notează CNN.

Până acum, compania a realizat prototipuri de paltoane, pulovere și bluze din păr uman - cu speranța că într-o zi, marile brand-uri de îmbrăcăminte vor cumpăra rulouri din materialul său alternativ pentru propriile lor modele.

Cofondatorul Zsofia Kollar spune că a fost mult timp fascinată de potențialul părului ca țesătură. A fost intrigată de emoțiile pe care oamenii le manifestă față de el:

„Cât de mult ne pasă de părul nostru, dar odată ce este tuns, suntem atât de dezgustați de el”, a spus ea.

Material sustenabil, pentru mai puțină risipă

Când a lovit pandemia de Covid-19, Kollar a avut o criză de identitate ca designer și a decis să remedieze problema deșeurilor din industria părului.

În fiecare minut, saloanele din SUA și Canada produc 877 de kilograme de deșeuri. Când părul se rupe fără prezența oxigenului și este aruncat într-o groapă de gunoi, eliberează gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice.

Potrivit Human Material Loop, 72 de milioane de kilograme de deșeuri de păr uman ajung anual în gropile de gunoi europene, echivalentul în greutate a șapte Turnuri Eiffel.

„Este un flux abundent de deșeuri care în prezent nu are o soluție scalabilă”, a spus Kollar.

Ea adaugă că majoritatea țărilor ard aceste deșeuri și că multe soluții alternative nu sunt prietenoase cu mediul sau nu sunt potrivite pentru a fi utilizate pe scară largă.

La fel ca...orice pulover

Kollar explică faptul că utilizarea țesăturii de păr nu este atât de diferită de tricotarea unui pulover cu orice alt material. Părul scurt este tors împreună și transformat într-un fir continuu pentru a face un fir, apoi vopsit cu pigmenți puri. Ea a adăugat că, pe măsură ce compania crește producția, poate vopsi firele sau țesătura, în funcție de metoda care este cea mai eficientă.

Primul prototip produs de Human Material Loop a fost un pulover cu o senzație asemănătoare lânii.

„Trebuia să fac un produs la care oamenii să se poată identifica, iar jumper-ul a fost unul dintre cele mai fezabile prototipuri pe care le puteam realiza”, a spus Kollar.

De atunci, compania a testat alte prototipuri, inclusiv o haină de exterior umplută cu păr pentru a asigura izolare termică, pe care a încercat-o în condiții dure în timpul unei expediții la Aconcagua, cel mai înalt munte din Argentina.

Aceste modele nu sunt disponibile pentru cumpărare - scopul este, în schimb, de a furniza material cu care să lucreze alți designeri și mărci. Kollar spune că prețul ar trebui să fie competitiv cu lâna, odată ce ajunge la un volum de producție mai mare.

„Știm că purtarea părului uman nu este ceva pentru care majoritatea oamenilor sunt încă pregătiți”, a spus Kollar.

Dar ea crede că ideea are potențial mai ales prin prisma faptului că părul uman este un material incredibil de durabil.

Scurtă istorie a hainelor din păr uman

Din punct de vedere istoric, părul uman a fost folosit ca material textil în mai multe culturi. În Micronezia, tribul Kiribati a creat armuri țesute din materiale naturale, inclusiv fibre de nucă de cocos, dinți de rechin, frunze de palmier și păr uman, în timp ce în secolul al XIII-lea, oamenii din ceea ce este acum sud-vestul Statelor Unite confecționau șosete înnodând împreună fire de păr.

Templul Higashi Hongan-ji din Kyoto este una dintre cele mai mari structuri din lemn din lume. După ce un incendiu a deteriorat-o, frânghiile făcute din păr uman donat din toată Japonia au fost amestecate cu cânepă și folosite în timpul reconstrucției sale în secolul al XIX-lea.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite