Modă şi sport la Jocurile Olimpice de la Rio: „parada” designerilor şi top-modelelor celebre FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul Maracanã a devenit un imens catwalk pentru Gisele Bündchen, care a defilat într-o rochie din paiete aurii, cu trenă, creaţie a designerului brazilian Alexandre Herchcovitch, pe acordurile celebrei melodii „The Girl From Ipanema“FOTOGRAFII Getty Images, AP, Hepta
Stadionul Maracanã a devenit un imens catwalk pentru Gisele Bündchen, care a defilat într-o rochie din paiete aurii, cu trenă, creaţie a designerului brazilian Alexandre Herchcovitch, pe acordurile celebrei melodii „The Girl From Ipanema“FOTOGRAFII Getty Images, AP, Hepta

A XXXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, care se desfăşoară la Rio de Janeiro până pe 21 august , a debutat cu un moment dedicat industriei fashion: defilarea top-modelului Gisele Bündchen în ceremonia de deschidere a evenimentului. Alte două modele brazilience faimoase, Adriana Lima şi Alessandra Ambrosio, sunt implicate în sărbătoarea sportivă de la Rio, pentru ca parada delegaţiilor să fie, în definitiv, şi o mare prezentare de modă.

Trei dintre cele mai cunoscute supermodele din lume, Gisele Bündchen, Adriana Lima şi Alessandra Ambrosio, au devenit ambasadoare ale Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, aflate în plină desfăşurare. Stadionul Maracanã a devenit un imens catwalk pentru Bündchen, care a defilat într-o rochie din paiete aurii, cu trenă, creaţie a designerului brazilian Alexandre Herchcovitch, pe acordurile celebrei melodii „The Girl From Ipanema“ („Fata din Ipanema” - n.r.).

„În timpul defilării din această seară, pe cel mai lung podium pe care am mers vreodată, voi transmite tuturor toată dragostea şi gândurile mele bune. Sunt onorată să fac parte din acest moment istoric pentru ţara mea”, a postat mândră brazilianca pe contul personal de Instagram, cu puţin timp înainte de începerea ceremoniei de deschidere, pe 5 august. 

Herchcovitch a declarat pentru ediţia braziliană a revistei „Vogue“ că a lucrat timp de patru luni pentru ca „rochia să reflecte importanţa şi strălucirea unui eveniment atât de relevant nu numai pentru ţara sa, ci pentru întreaga lume, un moment epic“. Creatorul de modă a mai dezvăluit că Gisele i-a oferit sfaturi preţioase, care l-au ajutat să conceapă ţinuta, „pentru că este singura care ştie ce o avantajează cel mai bine din punct de vedere vestimentar“.

image

FOTO Modelul Alessandra Ambrosio a purtat torţa olimpică în cadrul unei ceremonii oficiale, care a avut loc în Praça Mauá, la Rio de Janeiro. 

La rândul lor, Adriana Lima şi Alessandra Ambrosio, două dintre cele mai cunoscute modele din echipa „îngerilor“ brandului de lenjerie intimă Victoria’s Secret, transmit reportaje pentru televiziunea americană NBC pe durata Jocurilor Olimpice de la Rio, în care surprind specificul local, de la cel gastronomic la viaţa de zi cu zi a brazilienilor. Însă implicarea celor două frumoase top-modele nu s-a oprit aici. Adriana Lima a plâns copleşită de onoarea oferită de organizatori, de a purta torţa olimpică în cadrul unei ceremonii oficiale, care a avut loc în Praça Mauá, o piaţă celebră din centrul oraşului Rio de Janeiro, înainte ca flacăra să ajungă la statuia Hristos Mântuitorul de pe Muntele Corcovado. Ştafeta a fost preluată şi de colega ei de breaslă Alessandra Ambrosio. „Brazilienii sunt pasionaţi de sporturi, sportul ne curge prin vene!”, a scris Lima pe contul personal de Twitter, fericită că ţara ei este gazda unui eveniment de o asemenea amploare.

Ţinute oficiale şic, clasice sau moderne

Nu au fost singurele tangenţe dintre modă şi sport la această ediţie a Jocurilor Olimpice de vară. Defilarea delegaţiilor celor peste 200 de naţiuni participante este nu numai un moment în care reprezentanţii fiecărui stat încearcă să-şi reprezinte cu mândrie ţara, ci şi o adevărată provocare pentru brandurile şi designerii care creează uniformele oficiale. 

Ediţia braziliană a revistei „Vogue“ a nominalizat cele mai reuşite ţinute realizate special pentru Rio, mai ales că şi la ediţia aceasta şi-au pus în joc talentul nume importante din lumea modei, cum ar fi Georgio Amani pentru echipa Italiei sau designerul Stella McCartney, care s-a ocupat de vestimentaţia sportivilor din Marea Britanie, în colaborare cu brandul Adidas. Prima alegere a editorilor „Vogue“ au fost uniformele delegaţiei din Cuba, create de nimeni altul decât Christian Louboutin. Melanjul de tonuri bej, bleumarin şi roşu, cu sacouri care aduc aminte de jachetele militare, în combinaţie cu sandale sport pentru femei şi tenişi pentru bărbaţi, au fost apreciate de critici datorită „parfumului retro“.

cuba uniforma rio 2016 foto yahoo

FOTO Uniformele realizate de Christian Louboutin pentru sportivii din Cuba. 

Remarcată a fost şi vestimentaţia sportivilor din ţara gazdă, Brazilia, realizată de unul dintre cei mai mari retaileri de modă la nivel mondial, brandul olandez C&A, cu participarea designerului Lenny Niemeyer. „Imprimeurile au redat flora exuberantă, tropicală, din Brazilia, într-o manieră şic şi elegantă. Am încercat să creez o uniformă confortabilă şi clasică în acelaşi timp, care să rămână la modă şi peste 30 de ani “, după cum şi-a explicat viziunea creatoare Niemeyer.

moda getty images ap hepta

FOTO Delegaţia Canadei. 

Şi canadienii au primit laudele revistei „Vogue“, graţie colaborarii cu designerii Dan şi Dean Caten, fondatorii casei de modă Dsquared2, care au reuşit să impresioneze prin stilul modern şi tineresc. „Croiala îndrăzneaţă a blazerelor supradimensionate, şepcile simple şi pantofii sport practici şi eleganţi au conturat poate cel mai modern ansamblu de la Rio“, au punctat editorii de modă. 

moda getty images ap hepta

FOTO Ţinute Georgio Armani pentru Italia. 

Ţinutele sobre, negre, în care au defilat italienii, în combinaţie cu tricouri polo, au puratat semnătura inconfundabilă a designerului Georgio Armani. De altfel, creaţiile pot fi cumpărate şi din reprezentanţele Emporio Armani din toată lumea. 

Croieli impecabile pentru delegaţia Franţei

Creatoarea britanică Stella McCartney a încercat să ofere o imagine modernă şi energică cu echipamentul în nuanţe bleumarin, alb şi roşu, realizat pentru sportivii Marii Britanii. Aceasta este a doua sa colaborare cu Adidas, după succesul comercial de care s-a bucurat o primă colecţie sport, lansată online. 

moda getty images ap hepta

FOTO Designerul Stella McCartney i-a îmbrăcat pe sportivii britanici. 

Brandul Ralph Lauren a asigurat uniformele pentru delegaţia americană, la fel cum s-a întâmplat şi la ediţia din 2012 a Jocurilor Olimpice. Blazerele albastre şi pantalonii albi, strânşi pe picior, din denim, au primit punctajul maxim la categoria eleganţă din partea editorilor „Vogue“. Aceştia au observat însă că tricourile polo cu dungi roşii, albe şi albastre duceau cu gândul, în mod ironic, mai degrabă la steagul Rusiei decât al Statelor Unite ale Americii.

moda getty images ap hepta

FOTO Uniformele sportivilor americani au fost realizate de Ralph Lauren.

Nu în ultimul rând, brandul Lacoste, prin intermediul directorului creativ Felipe Oliveira Baptista, i-a îmbrăcat pe sportivii francezi, în jachete bleumarin şi pantaloni de un alb imaculat. Designerul a precizat pentru „Vogue“ că a dorit să creeze o „imagine şic, în spiritul transmis de fondatorul brandului, René Lacoste, aşa că toate piesele vestimentare au avut o croială impecabilă, simplă“.

moda getty images ap hepta

FOTO Delegaţia Franţei. 

Chiar dacă ţinutele oficiale în care sportivii români au defilat pe stadionul olimpic Maracanã nu s-au aflat printre nomnializările celor mai importante publicaţii de modă, acestea nu s-au numărat nici printre apariţiile comentate negativ.  Uniformele elegante, cu pantaloni albi şi sacouri bleumarin pentru bărbaţi, şi fuste bleu pentru femei, în combinaţie cu sacouri albe, au fost asigurate anul acesta de brandul francez Louis Purple. Echipamentul sportiv a fost realizat de compania italiană Kappa, în timp ce încălţămintea a fost oferită de producătorul danez Ecco.

moda getty images ap hepta

FOTO Delegaţia României. 

La momentul prezentării ţinutelor, în cadrul unui eveniment care a avut loc pe 20 iulie, Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, declara că, în opinia sa, ne putem mândri „cu unele dintre cele mai frumoase ţinute pe care le-am avut“. Şi Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a subliniat la momentul respectiv că uniforma este reuşită din punct de vedere al designului. „Ţinutele sunt foarte frumoase. Ele se schimbă de la o ediţie la, dar responsabilitatea celor care le poartă este mare. Sportivii au obligaţia să reprezinte România cu scucces şi să se întoarcă de acolo cu cât mai multe medalii“, puncta aceasta. 

Colecţie-omagiu Louis Vuitton

Şi dacă toate aceste intersectări dintre modă şi sport cu ocazia Jocurilor Olimpice nu erau suficiente, merită amintită colecţia de resort Louis Vuitton pentru 2017, un omagiu adus evenimentului de la Rio de designerul Nicolas Ghesquière, directorul creativ al casei de modă franceze. Acesta şi-a prezentat creaţiile pe terasa Muzeului de Artă Contemporană Niterói din Rio de Janeiro, în luna iunie, iar piesele sport, futuriste, au avut trimiteri stilistice evidente la evenimentul sportiv din Brazilia. Ţinutele au surprins şi dragostea brazilienilor pentru fotbal, redată prin imprimeurile cu scene din sportul rege. 

image

FOTO Colecţia de resort Louis Vuitton pentru 2017. 

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite